Dietetycy przeanalizują dotychczasowe jadłospisy i przeprowadzą warsztaty lub konsultacje z osobami, które odpowiadają za żywnie dzieci. Wszystko po to, by już od najmłodszych lat kształcić u dzieci zdrowe zwyczaje żywieniowe. Jednak zanim nauczą się tego dzieci, trzeba wykształcić dorosłych, którzy przygotowują im posiłki. Dzięki temu dzieci będą się dobrze rozwiać, a w przyszłości mają być mniej zagrożone otyłością.
Bo - jak wynika z badań przeprowadzonych z inicjatywy Fundacji Nutricia przez Instytut Matki i Dziecka - aż 80 proc. dzieci spożywa za dużo cukru i ma dietę z niedoborem wapnia i witaminy D.
W diecie 90 proc. badanych dzieci stwierdzono obecność za dużej ilości soli. Problem nieprawidłowego stanu odżywienia dotyka 54,5 proc. polskich dzieci w wieku do 3. roku życia.
*Zamieszki przed siedzibą JSW: Policja znowu strzelała do związkowców WIDEO + ZDJĘCIA
*Psychopata z Zabrza więził kobietę w kanale. Opis tortur jest drastyczny. Czy zostanie skazany?
*Zielony jęczmień na odchudzanie? Tak! To działa. Właśnie zielony jęczmień stosują gwiazdy TV
*Zwolnienia grupowe w Biedronce to fakt. Oto pracownicy do zwolnienia
*Śląsk Plus - pierwsza rejestracja za darmo. Zobacz nowy interaktywny tygodnik o Śląsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?