Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Test świeżości jajka w szklance z wodą i inne metody. Taka dowiesz się, czy jajko jest świeże

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Jaja „ekstra” lub „ekstra świeże” - to jaja do dziewiątego dnia po zniesieniu. Wysokość komory powietrznej jaj „ekstra” nie może przekroczyć 4 mm.
Jaja „ekstra” lub „ekstra świeże” - to jaja do dziewiątego dnia po zniesieniu. Wysokość komory powietrznej jaj „ekstra” nie może przekroczyć 4 mm. pixabay.com
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Są na to proste sposoby. Takie testy można przeprowadzić zarówno na całym jajku, jak i rozbitym. Odpowiadamy też na pytanie, czy kolor skorupki ma znaczenie. W Polsce rocznie produkowanych jest ponad 10 mld sztuk kurzych jaj. Świeże jajka to podstawa nie tylko udanych potraw, ale i zdrowia. Jajko jajku nierówne nie tylko pod względem wielkości czy metod chowu kur i w zakresie jakości.

Spis treści

Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa - Polska jest dużym unijnym producentem jaj kurzych, a skala produkcji jaj plasuje nasz kraj na pozycji 6. producenta na rynku Unii Europejskiej z 9-procentowym udziałem w unijnej produkcji.

Co oznaczają numery na jajkach

Najwięcej ferm kur nieśnych zlokalizowanych jest na terenie województwa wielkopolskiego i mazowieckiego. Podaż jaj konsumpcyjnych z tych dwóch regionów odpowiada za blisko 60 proc. całej produkcji krajowej

Warto przypomnieć, co oznaczają numery na jajkach, czyli oznaczenie metody chowu kur niosek

  • 0 – jaja z chowu ekologicznego
  • 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
  • 2 – jaja z chowu ściółkowego
  • 3 – jaja z chowu klatkowego

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Tematem świeżości jaj zajmowali się m.in. eksperci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Zapach siarkowodoru to już niezwykle wyraźny sygnał, że jajko jest zepsute i absolutnie nie powinniśmy go jeść. Są też subtelniejsze przesłanki mówiące o nieświeżości jaj.

Prof. Ewa Łukaszewicz z Instytutu Hodowli Zwierząt na stronie uczelni radziła w ubiegłym roku, jak uniknąć przykrej niespodzianki: - Gotowane jajo po zakręceniu wiruje, a surowe nie – to wiedzą wszyscy. Ale nie każdy się domyśli, że starsze jajo po ugotowaniu wiruje mniej intensywnie, bo „zbełtana” treść jaja inaczej się przesuwa.

Test świeżości jajka w szklance z wodą

Możliwością sprawdzenia świeżości jaja jest włożenie go do szklanki z wodą. - Jeżeli leży płasko na dnie – komora powietrzna jest mała, co znaczy, że jest świeże, jeżeli podnosi się do góry – lepiej je ugotować na twardo lub użyć do wypieków. A co, jeśli wypływa na powierzchnię? Niekoniecznie trzeba takie jajko od razu wyrzucać, ale gotować na miękko nie polecam – tłumaczy prof. Łukaszewicz.

Jak sprawdzić świeżość jajka po rozbiciu?

Jajko rozbite już na patelni albo wbite do miski również może jeszcze być poddane weryfikacji. Nieświeże jajka można rozpoznać po wyglądzie. Starsze jajko cechuje się rozlewającym się białkiem, z żółtkiem, które może być lekko spłaszczone i znajdować się bliżej krawędzi, a nie równo na środku, podpowiada ekspertka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Jak długo jajko jest dobre do jedzenia?

Data minimalnej trwałości wynosi nie więcej niż 28 dni od dnia zniesienia, wyjaśnia na swojej stronie Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Na opakowaniach jaj sprzedawanych w sklepie znajdziemy konkretną datę.

To warto wiedzieć o skorupce jajka

Co z barwą skorupki? Powinniśmy przywiązywać do niej wagę? Pod względem świeżości jajka nie ma to żadnego znaczenia. - Jest cechą genetyczną i zależy od gatunku i rasy kury. Jedynie w przypadku masowej hodowli kur, w wyniku selekcji zaniedbano tę cechę i w tym samym stadzie bywają jaja o różnym odcieniu skorupy - tłumaczy prof. Łukaszewicz. Do barwienia przed Wielkanocą wybieramy jajka o jasnej skorupce, bo łatwiej przyjmują kolor i jest o wyrazistszy.

Jaja klasy A posiadają następujące cechy:

  • skorupa i kutikula: czysta, nieuszkodzona, normalny kształt,
  • komora powietrza: wysokość nieprzekraczająca 6 mm, nieruchoma; jednakże w odniesieniu do jaj, które mają być wprowadzane do obrotu jako "ekstra", wysokość nie może przekraczać 4 mm,
  • żółtko: podczas prześwietlania widoczne jako cień, bez wyraźnego zarysu, lekko ruchome podczas obrotu jajem i powracające do centralnego położenia,
  • białko: przejrzyste, przezroczyste,
  • zarodek: rozwinięcie niewidoczne,
  • ciała i zapachy obce: niedopuszczalne,
  • nie mogą być myte ani czyszczone,
  • nie mogą być poddawane utrwaleniu ani chłodzeniu.

Jaja, które nie posiadają cech jakościowych, określonych dla jaj klasy A są klasyfikowane jako jaja klasy B. Są przeznaczone wyłącznie do celów przemysłu spożywczego i niespożywczego.

Źrodła: KOWR, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, IJHARS

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Test świeżości jajka w szklance z wodą i inne metody. Taka dowiesz się, czy jajko jest świeże - Strefa Agro