Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Tworkowie tradycyjnie kisili kapustę ZDJĘCIA

AREK
W Tworkowie tradycyjnie kisili kapustę
W Tworkowie tradycyjnie kisili kapustę UG Krzyżanowice
Jesień to odpowiednia pora na robienie zapasów na zimę, w tym i kapusty. Bowiem kapustę na zimę kisi się od połowy października do pierwszych dni listopada. A jak się taką kapustę kisi? Najlepiej naocznie przekonać się o tym w Tworkowie, w Centrum Kultury (pow. raciborski). Tam od kilku lat jesienią spotykają się gospodynie z całej gminy i urządzają pokazowe „kiszynie kapusty”. Zobaczcie zdjęcia.

W Tworkowie tradycyjnie kisili kapustę

Do deptania przygotowała się w tym roku Grażyna Cwik z Bieńkowic, dokładnie myjąc nogi w gorącej wodzie. Zapracowanym gospodyniom przyglądały się zaciekawione przedszkolaki, które przyszły zobaczyć to niezwykłe dla nich widowisko. Bo było co oglądać, a i pokosztować można marchewki i jabłek, które dodaje się do kapusty. Kilka dziewczynek także pomagało deptać kapustę.

Deptanie kapusty to również, tak jak kiedyś bywało, spotkanie towarzyskie i to bardzo wesołe. Czas wypełniony pracą gospodynie uprzyjemniały sobie śpiewem, akompaniowała im na pianinie Dorota Nikel. W przedstawieniu „Oberiba” na podstawie wiersza Juliana Tuwima „Rzepka” wystąpiły panie z KGW z Zabełkowa.

Swoje teksty, zawierające wspomnienia z dzieciństwa, pełne nostalgii za tym co minęło, ale nie pozbawione humoru i dowcipnych skojarzeń, przeczytały gminne gawędziarki: Krystyna Galda z Bieńkowic, Maria Kostrzewa z Tworkowa, Barbara Hoszek z Chałupek, Grażyna Cwik z Bieńkowic i Zofia Lukoszek z Krzyżanowic. Natomiast przedszkolaki wraz z wychowawczyniami przygotowały krótki program z wierszykami.

Nie mogło także obyć się bez wspólnego posiłku, który panie przygotowały przed imprezą.

„Kiszynie kapusty” po raz dziewiąty zorganizował Gminny Zespół Oświaty, Kultury, Sportu i Turystyki przy wydatnej pomocy pań z kół gospodyń wiejskich całej gminy.

A po co kisić w kapustę? - kapusta zakiszona w domu w dębowej beczce lub kamiennym buncloku smakuje lepiej niż ta kupiona w sklepie. Oprócz walorów smakowych jest cennym źródłem nie tylko witaminy C. Ukiszona kapusta zawiera witaminę B12, która wpływa pozytywnie na stan naszego umysłu, poprawia humor i wzmacnia odporność na stres - słyszymy w Tworkowie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo