Warzywa na wege grilla. Przepisy, które potrafią zaskoczyć
Bakłażan
Bakłażan to warzywo często używane w kuchni bliskowschodniej, ale też doskonale nada się na grilla. Aby pozbyć się goryczki należy najpierw pokroić bakłażana w centymetrowe talarki, a następnie obficie posypać solą z obu stron. Gdy na plastrach pojawi się sok można go spłukać wodą lub zetrzeć papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane warzywo namaczamy w marynacie na bazie oliwy, czosnku i soli. Przyprawiamy wedle uznania – pasować będzie kolendra, słodka lub ostra papryka, curry, lub ulubione zioła. Tak przygotowanego bakłażana odstawiamy na 15-20 minut, aby przeszedł smakiem, a następnie grillujemy
Wersja alternatywna – bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół, dzięki czemu uzyskujemy większą porcję, którą łatwiej usmażyć na grillu. Posypujemy solą aby pozbyć się goryczki, a następnie usuwamy sok i nadmiar soli. Połówki smarujemy marynatą i również odstawiamy na około 20 minut. Na pierwsze 5-8 minut kładziemy bakłażany przekrojoną połową do dołu, później odwracamy, trzymamy warzywo na grillu jeszcze ok. 10 minut i jest już gotowe.
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE