MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Weź cukinię i ziemniaki, a potem zrób najlepsze kotlety z cukinii. Zapewniam, że nie ma lepszego obiadu na lato. Dzieci będą zachwycone

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe kotlety z cukinii możesz podawać z kwaśną śmietaną  udekorować posiekanym koperkiem.
Domowe kotlety z cukinii możesz podawać z kwaśną śmietaną udekorować posiekanym koperkiem. 123rf.com/loraliu/zdjęcie ilustracyjne
Proste kotlety z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Dodaję do nich ugotowane ziemniaki, aby były jeszcze bardziej sycące. Zaręczam, że zrobisz je bez większego problemu. Idealnie sprawdzą się jako danie główne na obiad lub kolację. Poznaj przepis na kotlety z cukinii i ziemniaków.

W skrócie

Domowe kotlety z cukinii z ziemniakami to sposób na pożywne letnie danie. Możesz zrobić je w wersji bezglutenowej, gdy zamiast mąki pszennej użyjesz mąki owsianej, ryżowej lub migdałowej. Polecam korzystać z drobno mielonych płatków owsianych, które zawsze mam pod ręką w kuchennej szafce. Masę na kotlety z cukinii od czasu do czasu wzbogacam startą marchewką, posiekaną drobno papryką lub kukurydzą. Jeśli chcesz zjeść danie fit to, zamiast je smażyć, upiecz kotlety w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wystarczy wstawić je na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 200° Celsjusza. Poznaj przepis na zdrowy, smakowity i tani posiłek dla całej rodziny

Kotlety z cukinii – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: na 20 kotletów.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 3 średnie ugotowane i przestudzone ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • 100 g zmielonych płatków owsianych,
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 80 ml oleju rzepakowego do smażenia.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić kotlety z cukinii?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj cukinie i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Następnie posól i odstaw na około 10 minut, aby puściła sok.
  3. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody, używając czystej ściereczki lub gazy.
  4. Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, rozgnieć przez praskę lub zblenduj, aby uzyskać gładką masę. Upewnij się, że ziemniaki są wystudzone przed dodaniem ich do cukinii.
  5. W trakcie odsączania cukinii obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. Tak samo postąp z natką pietruszki.
  6. Do dużej miski wrzuć odciśniętą z nadmiaru płynu cukinię, purée ziemniaczane, cebulę, czosnek, jajko, połowę bułki tartej, zmielone płatki owsiane i posiekaną natkę pietruszki.
  7. Masę na kotlety z cukinii przypraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  8. Dokładnie wymieszaj na gładką masę.
  9. Formuj zwilżonymi wodą dłońmi jednakowej wielkości niewielkie kotlety. Jeśli trzeba, zagęść masę bułką tartą.
  10. Kotlety panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z 80 ml oleju.
  11. Smaż kotlety z cukinii z każdej strony, aż do momentu otrzymania rumianej skórki.
  12. Usmażone kotlety rozłóż na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym, który pomoże wchłonąć nadmiar tłuszczu.
  13. Gotowe kotlety z cukinii podawaj z surówką z młodej kapusty.

Możesz także wykorzystać purée ziemniaczane, które zostało z wczorajszego obiadu. W ten sposób powstanie pyszne danie w stylu zero waste.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Weź cukinię i ziemniaki, a potem zrób najlepsze kotlety z cukinii. Zapewniam, że nie ma lepszego obiadu na lato. Dzieci będą zachwycone - Strona Kuchni

Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni