Doktor Witold Choiński, prezes zarządu Związek Polskie Mięso, podczas panelu pt. "Czy nadchodzi koniec branży mięsnej?" szczegółowo omówił najnowszy raport na temat wieprzowiny. Choiński podkreślił, że informacje o czerwonym mięsie krążące w Internecie często oparte są na subiektywnych opiniach, a nie na faktach naukowych.
Polska nie jest już znaczącym eksporterem wieprzowiny
Jeszcze kilka lat temu Polska była jednym z głównym eksporterów na Unię Europejską. Obecnie wyprzedziły nas nie tylko: Dania, Hiszpania i Niemcy. Zmiany w rankingu pochodzą przede wszystkim z malejącej liczby krajowej produkcji. W latach 2010-2020 wartość ta spadła o 13%. Dla kontrastu warto podać procentową wartość importu, która w przeciągu 10 lat wzrosła o 300 proc. Polska osiągnęła ujemny bilans handlowy na poziomie 2 miliardów złotych.
Hodowcy, którzy komentują zmieniająca się sytuację, podkreślają że opłacalność produkcji spada. W porównaniu roku 2020 do 2019 opłacalność produkcji spadła o 5,8 proc, a koszty produkcji wzrosły do poziomu 594 złotych na 100 kilogramów mięsa czerwonego.
Czerwone mięso jest zdrowe?
Doktor Choiński tłumaczył, że wieprzowina, pomimo krążącej opinii publicznej, nie jest niezdrowa. W raporcie porównano dane z 1970 i 2008 roku, w których zestawiono zmiany źródeł kalorii w USA. W 1970 roku Amerykanie spożywali średnio 2057 kcal, a już w 2008 było to 2674 kcal. Jednak ważniejszym wnioskiem płynącym z wykresu jest fakt, iż nie zmieniła się liczba spożywanych kilogramów mięsa, a wartość procentowa tłuszczy, olejów, cukru i słodyczy i to one wpływają na podwyższenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.
Nie przeocz
Rzeczywistość pokazuje, iż wynika to przede wszystkim ze zwiększonego spożycia rafinowanych zbóż, cukrów oraz tłuszczów dodawanych do żywności, a nie jest co więcej, efektem nowej rzeczywistości i pokazywania modnych diet. - wyjaśniał Choiński.
Polskie rolnictwo może stać się zeroemisyjne
Według danych spisanych w raporcie, polskie rolnictwo może stać się zeroemisyjne, dzięki produkcji biogazu z odpadów rolno-spożywczych, w tym gnojowicy i obornika. Dzięki rozległym hodowlom, Polska może wyprodukować nawet 7,8 metrów sześciennych biometanu, co pozwoli uzyskać 30,5 TWh czystej energii.
Jednak ważniejszym założeniem z punktu widzenia ekologii jest redukcja emisji amoniaku oraz siarkowodoru. Proces ten byłby możliwy przy podniesieniu efektywności hodowli w Polsce do 2,49 sztuk z każdej sztuki pogłowia. Pozwoli to na utrzymanie skali hodowli przy pogłowiu mniejszym o 2 mln szt.
Spadek spożycia wieprzowiny pośrednio związany jest z lokalnymi konfliktami
Tendencja spadkowa spożycia wiąże się także z konfliktami pomiędzy rolnikami a ludnością napływową. Odmiennym przypadkiem jest Turcja, gdzie z powodów religijnych zakazane jest spożycie czerwonego mięsa. Konflikty pochodzą także z powódek ekologicznych, podczas których społeczeństwo wymaga się respektowania praw ochrony środowiska. Ludność protestuje przeciw tak dużym koncentracjom zwierząt gospodarskich, które produkują ogromną ilość gazów cieplarnianych.
Musisz to wiedzieć
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?