Zupa wigilijna na pszczyńskim rynku to zupa pieczarkowa przygotowana przez OSP Pszczyna.
Do kotła poszło 80 kg pieczarek, 40 kg mięsa, 20 kg ziemniaków, 25 kg włoszczyzny i 20 litrów śmietany. Z tego wyszło 320 litrów zupy, którą można było zjeść na miejscu lub zabrać do domu.
Zupą częstowali starosta Barbara Bandoła i burmistrz Dariusz Skrobol.
- W tym roku 320 litrów pożywnej zupy pieczarkowej, czyli około 800 porcji rozeszło się w rekordowym tempie - w 1 godzinę i 20 minut. Namiot na pszczyńskim rynku odwiedziły tłumy mieszkańców, którzy mogli skosztować nie tylko ze strażackiej pieczarkowej, ale też innych świątecznych potraw serwowanych przez pszczyńskich restauratorów - powiedziała starosta Barbara Bandoła.
Dasz sobie radę? Spróbuj
Restauratorzy z Patio Con Gusto, Restauracji Zacisze, RiM s.c. Rarytasy i Maszkiety oraz Książęcej Bażantarni częstowali pierogami, krokietami, barszczem z uszkami, rybą z kapustą i ziemniakami oraz zupą grzybową.
Zupa Wigilijna to akcja zapoczątkowana kilkanaście lat temu przez ówczesnego starostę pszczyńskiego, Józefa Tetlę, który zmarł we wrześniu tego roku. Kiedy już nie był starostą, sam ustawiał się w kolejce po jedną porcję.
Nie przegapcie
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?