MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wypróbowałam surówkę z pietruszki i jabłka na obiad z przepisu koleżanki. Prosty przepis z majonezem. Dodaję jeden nieoczywisty składnik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Szybka i smaczna surówka z pietruszki i jabłka nabierze ciekawego smaku, gdy doprawimy ją majonezem z maślanką.
Szybka i smaczna surówka z pietruszki i jabłka nabierze ciekawego smaku, gdy doprawimy ją majonezem z maślanką. Anna Daniluk
Prosta surówka z pietruszki, jabłka i marchewki to przysmak, który dostarczy witamin i błonnika jesienią. Przepis na surówkę zauważyłam u znajomej, która poza majonezem dodaje do niego maślankę. Ten prosty zabieg dodaje warzywom głębszego smaku, który świetnie współgra z mięsem podawanym do obiadu. Zobacz prosty przepis na surówkę z pietruszki.

W skrócie

Jesienią i zimą warto przyrządzać surówki na bazie warzyw korzeniowych. Można jeść je na surowo, albo upiec je z olejem rzepakowym i podawać z hummusem. Szczególnie polecam surówkę z selera korzeniowego albo surówkę z marchewki i jabłka. Sposób przygotowania surówki z pietruszki podpatrzyłam u koleżanki, która lubi eksperymentować z różnymi składnikami. Pewnego rodzaju nowinką było dodanie maślanki do majonezu i stworzenie w ten sposób wyrazistego w smaku sosu. Zobacz przepis na prostą surówkę z pietruszki.

Surówka z pietruszki i jabłka – przepis do obiadu

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.

Składniki:

  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 jasnej części pora,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 90 ml maślanki,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Jak zrobić surówkę z pietruszki?

Przygotowanie:

  1. Na początku umyłam i obrałam korzeń pietruszki, marchewkę i jabłko. Wszystkie składniki starłam na tarce kuchennej o dużych oczkach.
  2. Pora umyłam, przekroiłam na pół jasną część pora i cienko pokroiłam. Następnie pora sparzyłam wrzątkiem na sitku o drobnych oczkach i dodałam do warzyw.
  3. Warzywa polałam octem jabłkowym.
  4. W oddzielnym kubku wymieszałam maślankę z majonezem i doprawiłam solą wraz ze świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Na startych warzywach równomiernie wylałam sos i dokładnie wymieszałam.
  6. Gotowa surówka z pietruszki może być ozdobiona posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Dodatki do surówki z korzeniem pietruszki

Do domowej surówki można dodać posiekane orzechy włoskie. Świetnym dodatkiem będzie także mieszanka uprażonych pestek słonecznika, sezamu i posiekanych pestek dyni. Każde z nich nada surówce dodatkowej chrupkości. Do surówki można dodać także suszoną żurawinę, która wzbogaci ją o słodko-kwaśny smak.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wypróbowałam surówkę z pietruszki i jabłka na obiad z przepisu koleżanki. Prosty przepis z majonezem. Dodaję jeden nieoczywisty składnik - Strona Kuchni