2 z 5
Poprzednie
Następne
Za dużo cukru, soli lub pieprzu w potrawie? Zobacz jak je uratować! Co należy dodać, by nie wyrzucać ich do kosza?
Za dużo cukru, soli lub pieprzu w potrawie? Zobacz jak je uratować! Co należy dodać?
Zbyt kwaśne danie
Dodaj cukru:
Jeśli potrawa jest zbyt kwaśna, odrobina cukru może zdziałać cuda. Starajmy się jednak zachować umiar, by uniknąć przesłodzenia potrawy.
Soda oczyszczona:
Pół łyżeczki sody oczyszczonej to skuteczny sposób na zmniejszenie kwasowości dania. Soda, o odczynie zasadowym, doskonale równoważy nadmiar kwasu, nadając potrawie łagodniejszy smak.
Ryż:
Ryż to nie tylko popularny składnik, ale także ratunek w sytuacji zbyt kwaśnej potrawy. Gotowanie ryżu w danym daniu może znakomicie zneutralizować nadmiar kwasowości, nadając potrawie subtelniejszy smak.