Pierogi z jagodami
Składniki:
CIASTO NA PIEROGI:
- 420 g mąki pszennej typ 500
- 240 do 260 ml wrzątku
- 55 g oleju rzepakowego
nadzienie:
- pół litrowy słoik jagód leśnych
- cukier wedle upodobań
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku budyniowego o smaku waniliowym (możesz zastąpić go mąką ziemniaczaną)
Sposób przygotowania:
Mąkę wsyp do miski, wlej olej i cienkim strumieniem wlewaj wrzątek, mąkę mieszaj łyżką. Gdy w cieście zaczną się robić grudki to super, odłóż łyżkę i wyrabiaj ciasto dalej dłońmi, ma być elastyczne. Ciasto owiń folią i odstaw na 20 minut.
Stolnicę oprósz mąkę ciasto podziel na 4 części i z każdego formuj blat wałkiem, wykrawaj i nadziewaj pierogi.
Pierogi kładziemy na osolony wrzątek, gotujemy od momentu wypłynięcia około 2 do 4 minut w zależności od grubości ciasta. Pierogi gotujemy zawsze na "małym gazie".
Wyławiamy łyżką cedzakową, polewamy śmietanką.