MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa szczawiowa, pierogi z jagodami, racuchy - tymi przysmakami karmiły nas babcie. Pamiętacie? To były hity kuchni w PRL-u. Sprawdźcie!

Barbara Romańczuk
Barbara Romańczuk
Składniki:Sposób przygotowania:
Składniki:Sposób przygotowania: NAC
Letnie poranki u babci były prawdziwą ucztą dla zmysłów. Budziły nas nie tylko promienie słońca, ale przede wszystkim niepowtarzalne zapachy dochodzące z kuchni. W czasach PRL-u, kiedy dostępność składników była ograniczona, nasze babcie wykazywały się niezwykłą kreatywnością, tworząc dania, które na zawsze zapadły w naszej pamięci. Przypomnijcie sobie razem z nami smaki, które gościły na stołach niemal każdej babci. Narobiliśmy wam ochoty, na któreś z dań? Spokojnie, mamy też przepisy!

Zupa szczawiowa, pierogi z jagodami, racuchy... Tymi przysmakami karmiły nas babcie

Czy pamiętacie te letnie poranki u babci, gdy budziły nas piękne zapachy dochodzące z kuchni? To były czasy, kiedy jedzenie miało w sobie coś magicznego, a każde danie przygotowane przez babcię było prawdziwym kulinarnym dziełem sztuki. W czasach PRL-u, mimo ograniczonej dostępności składników, nasze babcie potrafiły stworzyć potrawy, które do dziś budzą wspomnienia i tęsknotę za smakiem dzieciństwa. Wśród kulinarnych hitów PRL-u warto wspomnieć o zupie szczawiowej, pierogach z jagodami czy racuchach.

Tymi przysmakami karmiły nas babcie

Przysmaki babci, czyli kuchnia PRL-u

Na pytanie "kto gotuje najlepiej?" większość z nas odpowie - babcia. To właśnie one kojarzą nam się ze smakami dzieciństwa, pyszną kuchnią, która była dla nas na swój sposób magiczna. Pierogi z jagodami, racuchy, pierogi leniwe i wiele innych dań na samo wspomnienie przynosi nam widok babci krzątającej się po kuchni. Na stołach w ich królowały dania z czasów PRL-u, a my je uwielbialiśmy.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że to nie tylko kiełbasa, bigos czy kotlet schabowy, ale także dania regionalne oraz wpływy kuchni innych narodów, takich jak węgierska, ukraińska czy żydowska. Choć czasem ograniczona dostępność składników stawiała przed gospodynią wyzwania, to jednocześnie rodziła kreatywność i umiejętność tworzenia wybornych potraw. Dziś sięgając po te receptury, sięgamy również po kawałek historii, kulturowego dziedzictwa i wspomnień.

Dziś, wiele z tych klasycznych dań powraca na nasze stoły, często w nowoczesnych interpretacjach. Przypomnij sobie smaki dzieciństwa i zajrzyj do naszej galerii! Specjalnie dla was zebraliśmy również przepisy, dzięki którym z łatwością będziecie mogli przygotować dania jak u babci.

Nie przeocz

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni