Wyszukiwarka wyborcza

Wybory Parlamentarne

Sprawdź wyniki wyborów w Twoim okręgu

Zupa z dyni: PRZEPIS na pyszną zupę z dyni. według tradycyjnej i sprawdzonej receptury. Jak ugotować zupę dyniową? Sprawź

MAO
Dynia to wciąż mało doceniane warzywo w Polsce. A szkoda, bo dania z dyni są smaczne i pożywne. Zupa z dyni jest łatwa do przygotowania. Jeśli nigdy nie przygotowywaliście samodzielnie żadnej potrawy z dyni, to zupa z dyni to świetny sposób na rozpoczęcie dyniowej przygody w kuchni. Jak zrobić zupę dyniową? To nic trudnego. Oto przepis na zupę z dyni.

Zupa z dyni: PRZEPIS na pyszną zupę z dyni

ZOBACZ TAKŻE:
Ciasto dyniowe [PRZEPIS]. Jak zrobić szybkie i łatwe ciasto z dynią?

Na początek kilka praktycznych informacji o rodzajach dyni. W sumie jest ok. 20 gatunków dyni. Zupa z dyni jest najlepsza z dyni hokkaido, która jest niewielka, spłaszczona i ma ciemnopomarańczową skórkę oraz nieco jasniejszy miąższ. Z kolei do ciast świetna jest dynia piżmowa, która na pierwszy rzut oka a klasyczną dynią ma niewiele wspólnego - ma jasnokremową skórkę, a kształtem przypomina gruszkę. W diecie bezglutenowej zalecana jest dynia makaronowa - średniej wielkości, podłużny, ma jasnożółtą skórę.

Zupa z dyni powinna być z dyni hokkaido. Pyszna zupa z dyni powinna składać się z następujących składników:

  • 0,5 kg dyni (obranej ze skóry, bez pestek)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1,5 litra wody
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietana 12-proc. do zup i sosów
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • gałka muszkatołowa

Obraną dynię kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z wodą, kostką rosołową i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy będzie gotowa, wodę przelewamy do innego garnka, a dynię wyławiamy i przekładamy do miski. Miąższ miksujemy blenderem.

Cebule obieramy i kroimy drobno. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i cebulę. Uwaga, cebula nie ma się smażyć. Trzeba ją zeszklić. Tylko wtedy zupa z dyni będzie miała odpowiedni smak i złocisty kolor. Gotową cebulę również miksujemy blenderem.

Zupa z dyni to także ziemniaki, które obieramy, płuczemy i kroimy w talarki lub kostkę wrzucamy do wywaru dyniowego i gotujemy kilka minut do miękkości.

Gdy ziemniaki są gotowe, do wywaru dodajemy zmiksowany miąższ dyni oraz zmiksowane cebule. Dodajmy kilka łyżek koncentratu pomidorowego, sproszkowaną słodką czerwoną paprykę. Następnie dodajmy 2-3 łyżki śmietany. Zupa z dyni powinna mieć jasnoczerwony kolor.

Natkę pietruszki siekamy, a na tarce ścieramy kawałek gałki muszkatołowej. Dodajmy do zupy. Uwaga! Gałkę dodajemy ostrożnie, aby nie zupa z dyni nie miała zbyt intensywnego smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

Nie przegapcie

Barszcz Sosnowskiego zajmuje coraz większy obszar Polski

Wideo

Materiał oryginalny: Zupa z dyni: PRZEPIS na pyszną zupę z dyni. według tradycyjnej i sprawdzonej receptury. Jak ugotować zupę dyniową? Sprawź - Dziennik Zachodni

Komentarze 7

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Ammmyk

oczywiście dodałam więcej dyni niż ziemniaków i 2 łyżki koncentratu.

A
Ammmyk

Właśnie ugotowałam tą zupkę. Jest przePYSZNA!!!! Naprawdę polecam!

d
dora

Carlos, owszem sama dynia to owoc, ale warzywa. tak samo jak cukinia, ogórek, pomidor. cała roślina to warzywo, ale to co jemy to owoc warzywa. :)

C
Carlos

''Dynia to wciąż mało doceniane warzywo...'' Bo dynia to jest owoc a nie warzywo!

m
m

kostka rosołowa? Wywar to podstawa zupy

E
Elf

Jeśli ktoś kocha zupę dyniową to niech nie robi jej z tego przepisu. W przepisie dyni jest za mało, ziemniaków za dużo, a papryka i koncentrat zabijają dyniowy smak. Nigdy więcej nie zrobię jej wg tego przepisu

O
Olek

Tylko uwaga z koncentratem pomidorowym!!!!!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3