Zupa wiśniowa (chłodnik wiśniowy)
Składniki:
500g wiśni,
3 szklanki wody,
2-3 goździki,
Szczypta cynamonu,
5-6 łyżek cukru,
1 łyżka soku z cytryny,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka śmietany kremówki,
200g makaronu świderki
Sposób przygotowania:
Wiśnie płuczemy i osuszamy. Następnie je drylujemy. Wiśnie zalewamy wodą, dodajemy cukier, sok z cytryny, goździki i cynamon. Całość zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Następnie wywar przecedzamy, a wiśnie przecieramy przez sitko i dodajemy do wywaru. Całość ponownie zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach zimnej wody i wlewamy ją do gotującego wywaru – powinien wyraźnie zgęstnieć. Kremówkę mieszamy z 2-3 chochlami zupy, aby ją zahartować. Następnie dodajemy ją do garnka i szybko mieszamy. Zupę zdejmujemy z ognia. Podajemy ją na ciepło lub na zimno (mocno schłodzoną) z dodatkiem makaronu.