MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Zupa ogórkowa

Składniki:

ok. 750g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
2,5 litra wody
2 duże marchewki – ok. 400g
1 średnia pietruszka – ok. 70g
kawałek selera – ok. 125g
kawałek pora – ok. 100g
3 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu czarnego
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli
ok. 500-600g ogórków kiszonych
ok. 3/4 szklanki zalewy z ogórków kiszonych
100ml śmietanki słodkiej 30% lub 36%
1 pęczek koperku
masło do smażenia
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać pod zimną wodą, włożyć do dużego garnka i zalać około 2,5 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zebrać pianę (szumowiny). Zmniejszyć płomień palnika, by zupa tylko delikatnie bąbelkowała (pyrkała). Przykryć garnek pokrywką i gotować mięso ok. 1 godziny. Po tym czasie dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe i gotować kolejne pół godziny. Po 1,5 godzinie (poprzednie 60 minut + 30 minut) wyciągnąć z zupy mięso i pozostawić je do ostygnięcia. Następnie oddzielić mięso od kości.
W międzyczasie, gdy gotuje się wywar z mięsa, obrać marchewki, pietruszki i seler, a następnie pokroić je w kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Odstawić na bok. Por pokroić na półtalarki i również zeszklić na patelni na łyżce masła. Do wywaru (już po wyciągnięciu mięsa z zupy) dodać podsmażone warzywa (marchew, seler, pietruszka, por) i łyżkę soli. Gotować ok. 10 minut, a w międzyczasie ogórki kiszone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (zalewę zachować na potem). Podsmażyć starte ogórki na 1 łyżce masła przez kilka minut, a następnie również dodać je do zupy i gotować ok.10- 15 minut.
Na końcu dodać zalewę z ogórków, zaczynając od 1/2 szklanki i dodając ewentualnie więcej do smaku (u mnie ok. 3/4 szklanki o pojemności 250ml). Zagotować zupę, a następnie wyłączyć palnik. Dodać śmietankę, posiekany drobno koperek i kawałki mięsa (obrane wcześniej z żeberek).
W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Zupy idealne na gorące dni. Sprawdzą się idealnie upalnym latem, pokocha je cała rodzina! Sprawdźcie TOP20 przepisów

Zupy idealne na gorące dni. Sprawdzą się idealnie upalnym latem. TOP20 przepisów

Zobacz również

Wysoki mandat i 13 punktów karnych dla kierowcy, który przekroczył prędkość

Wysoki mandat i 13 punktów karnych dla kierowcy, który przekroczył prędkość

Śmiertelny wypadek w powiecie bytowskim. Kierowca zasłabł za kierownicą?

NOWE
Śmiertelny wypadek w powiecie bytowskim. Kierowca zasłabł za kierownicą?

Polecamy

Ruch Chorzów zagrał w sparingu z Koroną w Kielcach. Lekcja po przerwie

Ruch Chorzów zagrał w sparingu z Koroną w Kielcach. Lekcja po przerwie

Bajeczna obsada Volley Cup im. Tomasza Wójtowicza!

Bajeczna obsada Volley Cup im. Tomasza Wójtowicza!

Michał Kwiatkowski chce się znowu pokazać w najważniejszym kolarskim wyścigu świata

Michał Kwiatkowski chce się znowu pokazać w najważniejszym kolarskim wyścigu świata