Zupa ogórkowa
Składniki:
ok. 750g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
2,5 litra wody
2 duże marchewki – ok. 400g
1 średnia pietruszka – ok. 70g
kawałek selera – ok. 125g
kawałek pora – ok. 100g
3 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu czarnego
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli
ok. 500-600g ogórków kiszonych
ok. 3/4 szklanki zalewy z ogórków kiszonych
100ml śmietanki słodkiej 30% lub 36%
1 pęczek koperku
masło do smażenia
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać pod zimną wodą, włożyć do dużego garnka i zalać około 2,5 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zebrać pianę (szumowiny). Zmniejszyć płomień palnika, by zupa tylko delikatnie bąbelkowała (pyrkała). Przykryć garnek pokrywką i gotować mięso ok. 1 godziny. Po tym czasie dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe i gotować kolejne pół godziny. Po 1,5 godzinie (poprzednie 60 minut + 30 minut) wyciągnąć z zupy mięso i pozostawić je do ostygnięcia. Następnie oddzielić mięso od kości.
W międzyczasie, gdy gotuje się wywar z mięsa, obrać marchewki, pietruszki i seler, a następnie pokroić je w kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Odstawić na bok. Por pokroić na półtalarki i również zeszklić na patelni na łyżce masła. Do wywaru (już po wyciągnięciu mięsa z zupy) dodać podsmażone warzywa (marchew, seler, pietruszka, por) i łyżkę soli. Gotować ok. 10 minut, a w międzyczasie ogórki kiszone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (zalewę zachować na potem). Podsmażyć starte ogórki na 1 łyżce masła przez kilka minut, a następnie również dodać je do zupy i gotować ok.10- 15 minut.
Na końcu dodać zalewę z ogórków, zaczynając od 1/2 szklanki i dodając ewentualnie więcej do smaku (u mnie ok. 3/4 szklanki o pojemności 250ml). Zagotować zupę, a następnie wyłączyć palnik. Dodać śmietankę, posiekany drobno koperek i kawałki mięsa (obrane wcześniej z żeberek).
W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Smacznego!