Po tekście "Zwykły chleb bez chemii" (DZ, 22.04), który cieszył się wielkim zainteresowaniem Czytelników, otrzymaliśmy wiele pytań. Nic dziwnego, przecież jest to produkt kupowany prawie codziennie. Pan Stanisław z Chorzowa chciałby np. wiedzieć, czy każdy ciemny chleb jest razowy, czy też chodzi tu o jakąś sztuczkę piekarzy, bo ma takie podejrzenia. Tymczasem on szuka dobrego pełnoziarnistego razowca, bo ma problemy żołądkowe, więc musi mieć pewność, że kupuje właściwy chleb.
Czytelniczka z Katowic zgłosiła inny problem. Często kupuje chleb w piekarni w Katowicach-Podlesiu (pełny adres i nazwa piekarni tylko do wiadomości DZ). Chleb waży ponad kilogram, ale prócz danych o dacie przydatności do spożycia, na karteczce naklejanej na bochenek nie ma żadnych innych informacji.
- A pisaliście, że gdy chleb waży więcej niż 400 gramów, powinny być np. informacje o jego składzie i rodzajach mąki użytej do wypieku. Napiszcie zatem, co na takiej karteczce powinno być i jak można się dowiedzieć tego wszystkiego, jeśli karteczki nie ma - prosi katowiczanka.
- Informacje o pieczywie sprzedawanym luzem podaje się w miejscu sprzedaży, np. na wywieszce dotyczącej danego rodzaju pieczywa, naklejce na chlebie lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentom. Dane o pieczywie pakowanym powinny być na opakowaniu - mówi Iwona Zapart, prezes katowickiego oddziału Federacji Konsumentów.
Jakie i gdzie dane o pieczywie
W przypadku pieczywa sprzedawanego luzem oznaczenie musi zawierać:
- nazwę rodzajową - kiedy w oz-nakowaniu pojawi się tylko nazwa fantazyjna, np. chleb wiejski, bułka zwykła, nie wiadomo z czego tak naprawdę składa się takie pieczywo. Nazwa powinna informować konsumenta o charakterze produ-ktu i nie może wprowadzać w błąd.
Konieczne jest zatem podawanie informacji, dzięki którym wiadomo, z czego wytworzono konkretny produkt. Prawidłowa nazwa to np.: chleb wiejski żytni, bułka zwykła pszenno-żytnia;
- wykaz składników użytych do produkcji - powinny być wymienione wszystkie składniki pieczywa zgodnie z malejącą kolejnością ich udziału w momencie użycia do produkcji;
- nazwę producenta - umożliwia rozpoznanie, z której piekarni pieczywo pochodzi;
- masę jednostkową, czyli wagę pojedynczej sztuki oferowanego pieczywa;
- informację o cieście, np. pieczywo produkowane z ciasta głęboko mro-żonego - w przypadku użycia takiego ciasta do produkcji. Pieczywo z ciasta mrożonego wytwarzane jest m.in. w piekarniach hipermar-ketów oraz specjalnych piecach używanych przez mniejsze sklepy.
Na pieczywie pakowanym, prócz informacji obowiązkowych dla wypieków oferowanych luzem, dodatkowo powinny się znaleźć takie dane:
- data minimalnej trwałości (np. najlepiej spożyć przed…), czyli data, do której prawidłowo przechowywany lub transportowany produkt zachowuje swoje właściwości, takie jak smak i konsystencja, jednak nawet po jej upływie może nadawać się do spożycia;
- procentowa zawartość składników występujących w pieczywie, jeśli są one przywołane w nazwie lub grafice (np. chleb ze śliwką);
- zawartość netto lub liczba sztuk opakowanego pieczywa;
- warunki przechowywania, jeśli jakość pieczywa zależy od takich warunków, np. pieczywo z nietrwałymi mikrobiologicznie dodatkami;
- oznaczenie partii produkcyjnej - jeśli nie jest tym oznaczeniem data minimalnej trwałości;
- dane identyfikujące podmiot, który produkuje, wprowadza do obro-tu lub paczkuje pieczywo.
*Przepisy drogowe od 18 maja 2015: 50 km/h + odebranie prawa jazdy
*WYBORY PREZYDENCKIE 2015 NA ŻYWO: WYNIKI, GŁOSOWANIE, OPINIE
*Gdzie jest burza? Gwałtowny deszcz i grad [MAPA BURZOWA POLSKI ONLINE, RADAR BURZOWY]
*Matura 2015 bez tajemnic: PYTANIA + ARKUSZE + ODPOWIEDZI
*NA ŻYWO Akcja ratunkowa w KWK Wujek Śląsk trwa. Szukają 2 górników
*Nowe becikowe: 1 tys. zł przez 12 miesięcy ZASADY + DOKUMENTY
*Śląsk Plus. Zobacz nowe wydanie interaktywnego tygodnika o Śląsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?