Nasza Loteria

Aromatyczny sos czosnkowy jak z restauracji. Przepis na wyśmienity dodatek do frytek i pizzy. Zobacz sposób na domowy sos

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sos czosnkowy można dodawać do wielu dań. W połączeniu z ziołami stanie się orzeźwiającą przyprawą. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć, do czego użyć sosu czosnkowego.
Sos czosnkowy można dodawać do wielu dań. W połączeniu z ziołami stanie się orzeźwiającą przyprawą. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć, do czego użyć sosu czosnkowego. Getty Images/LiliGraphie
Sos czosnkowy to prosty i tani dodatek do wielu potraw. Przyrządza się go z łatwo dostępnych składników. Można go stosować do zimnych przekąsek oraz gorących dań. Najsmaczniejszy sos czosnkowy wzbogaca smak kanapek, frytek i pieczonych mięs. Sos czosnkowy do pizzy to także obowiązkowy produkt dla osób lubiących jeść w amerykańskim stylu. Podpowiadamy, jak zrobić sos czosnkowy z majonezem i bez.

W skrócie

Botanicznie czosnek jest rodzajem rośliny cebulowatej. Właśnie część podziemna używana jest w kuchni jako przyprawa. Czosnek używany bywa jako dodatek w kuchni włoskiej w sosach pomidorowych, w zupach i sałatkach. W kuchni polskiej nie wyobrażamy sobie bez czosnku żurku, zakwasu na barszcz czy ogórków kiszonych. Sos czosnkowy będzie świetnie smakować, gdy doprawimy go szczyptą soli, cukru i świeżego mielonego pieprzu. Odrobina posiekanej pietruszki, kolendry, bazylii lub mięty będzie przyjemnie współgrać z ostrością czosnku.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć zastosowanie sosu czosnkowego

Domowy sos czosnkowy – przepis na dodatek do potraw

Liczna porcji: słoik 200 ml.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 g majonezu,
  • 100 g jogurtu greckiego, śmietany (12 – 18 procent), lub gęstego jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • szczypta cukru,
  • opcjonalnie: posiekana natka pietruszki, kolendra lub mięta.

Jak zrobić sos czosnkowy?

Przygotowanie:

  1. Ząbki czosnku należy obrać, drobno posiekać, przecisnąć przez praskę albo rozetrzeć szerokim nożem.
  2. Majonez trzeba wymieszać z wybranym nabiałem (jogurtem greckim, gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną).
  3. Do sosu jogurtowego należy dodać czosnek i przyprawy. Sos czosnkowy należy dokładnie wymieszać.
  4. Następnie należy go przykryć i wstawić go do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 30 minut. Dzięki temu składniki przegryzą się i będą mieć intensywny smak.

W naszej galerii możecie zobaczyć zastosowanie sosu czosnkowego

Zastosowanie sosu czosnkowego

Smakosze kuchni amerykańskiej uwielbiają sos czosnkowy. Często sos czosnkowy podawany jest do pizzy na grubym spodzie w dużą ilością dodatków. W Belgii sos czosnkowy z majonezem podawany jest do frytek (np. frytek z batatów). Można też zrobić szybką sałatkę ze świeżych ogórków, mieszając ją z sosem czosnkowym. Natomiast sos czosnkowy ze śmietaną będzie świetnie smakować wymieszany z sałatą masłową. Ponadto sos czosnkowy pysznie smakuje podany do:

Sos czosnkowy w wersji fit

Sos czosnkowy może być wysokokalorycznym dodatkiem. Zrobiony na bazie majonezu i lub śmietany w 100 gramach może mieć nawet 250 kcal. Warto odchudzić go poprzez zrobienie sosu czosnkowego bez majonezu. W jego miejsce świetnym zastępnikiem będzie gęsty jogurt grecki. Mniej kaloryczny sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego będzie doskonale smakować do pieczonych ziemniaków, kapsalona lub warzyw z grilla.

Sprawdź także: Przepis na śliwki w boczku

Weganie mogą sięgać po coraz liczniej pojawiające się jogurty kokosowe, których konsystencja nie ustępuje tradycyjnemu nabiałowi. Osoby na diecie lub unikające węglowodanów mogą zjeść brokuły z sosemczosnkowym.

Zobacz także: Domowy kebab z nutką orientu. Przepis na pyszny obiad z kurczaka. Smaku dodaje sezamowy sos z czosnkiem

Czosnek – zdrowa przyprawa

Czosnek jest niezwykle uniwersalną przyprawą. Dodatkowo niezwykle zdrową. W okresie jesienno-zimowym, gdy pojawiają się pierwsze infekcje, ochoczo sięgamy po czosnek. Wystarczy jeść kanapkę z masłem i plastrami czosnku lub mikstura wykonana z mleka, masła, miodu i pokrojonego czosnku.

– Dzięki swojemu specyficznemu zapachowi wywoływanemu przez bakteriobójczy związek – allicynę jest naturalnym antybiotykiem, a dzięki dużej ilości witaminy C zwiększa odporność naszego organizmu. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym ma działanie antynowotworowe, obniża procesy starzenia się organizmu – informuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Ząbki czosnku mogą też znakomicie wzbogacić ciasto naleśnikowe potrzebne do usmażenia chrupiących krążków cebulowych. Sos czosnkowy świetnie smakuje podany w duecie z sosem serowym.

Czosnek jako afrodyzjak

Ciekawostką jest, że czosnek wliczany jest do afrodyzjaków. Za sprawą właściwości podnoszących ciśnienie i przyspieszające krążenie krwi. Choć należy pamiętać, aby podczas kolacji we dwoje obie strony zjadły danie doprawione czosnkiem. Wtedy silny aromat nikomu nie będzie przeszkadzał.

Sprawdź także: Przepis na sos cebulowy na ciepło

Zobacz dania, które świetnie smakują z sosem czosnkowym

Sos czosnkowy można dodawać do wielu dań. W połączeniu z ziołami stanie się orzeźwiającą przyprawą. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć, do czego użyć sosu czosnkowego.

Aromatyczny sos czosnkowy jak z restauracji. Przepis na wyśm...

Źródło:

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij zdrowe koktajle

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chleb z ziarnami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Aromatyczny sos czosnkowy jak z restauracji. Przepis na wyśmienity dodatek do frytek i pizzy. Zobacz sposób na domowy sos - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni