ASP Katowice zaprasza na warsztaty kulinarne z chwastami

LOTA
Jak smakują babka lancetowata, koniczyna czy też pokrzywy? Czy będziemy w stanie przełamać uprzedzenia i spożyć te bogate w witaminy rośliny? Będzie okazja przekonać się na warsztatach kulinarnych na Akademi Sztuk Pięknych w Katowicach. Ich głównym bohaterem będą chwasty!

Dzikie rośliny jadalne używane przez nasze prababcie z konieczności, później zapomniane, znów z powodzeniem zjawiają się na stole, wśród nich babka lancetowata, koniczyna czy też pokrzywy.

O tym, jak je wykorzystać w kuchni dowiemy się w trakcie warsztatów kulinarnych z chwastami, które w niedzielę odbędą się na Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach.

Przygotowane dania zostaną skonsumowane na dziedzińcu nowego budynku ASP w trakcie wspólnej uczty.

- Mamy nadzieję, że stworzone menu urozmaici żywieniowe przyzwyczajenia lokalnej społeczności oraz pozwoli spojrzeć praktyczniej i szerzej na otaczającą nas przyrodę. Warsztaty są częścią różnorodnych działań z zakresu bio artu, które realizowane będą w tym roku w katowickiej ASP w ramach projektu "Małe, mobilne laboratorium bioartowe" - informują organizatorzy.

Warsztaty odbędą się 22 maja o godzinie 12.00 w budynku przy Raciborskiej 50. Zapisy i pytania: darmozjadyasp@gmail.com Na zajęcia warto zabrać ze sobą narzędzia kuchenne

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie