Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1232 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Trifle z serialu „Przyjaciele”, pieczeń z „Outlandera”. Książki inspirowane serialami
Trifle z wołowiną, czyli deser od Rachel Green potrafił spędzić sen z powiek niejednemu widzowi serialu „Przyjaciele”. Fani „Outlandera” i czytelnicy serii...
Robią kimchi, jakiego do tej pory w Polsce nie było. Matka z córką stworzyły biznes
Do założenia własnego biznesu zmusiła je sytuacja życiowa podczas pandemii i problemy z pracą. To wtedy znajomi namówili Agnieszkę i Karolinę Walawender, mamę i...
TOP 6 książek kulinarnych idealnych na prezent. Po ich lekturze nabierzecie apetytu
Koniec roku to czas, kiedy w księgarniach mamy prawdziwy wysyp książkowych nowości. Można przebierać również w propozycjach kulinarnych, które mają intrygującą...
Prezent na prezent? Daj gryza, czyli TOP 5 książek kulinarnych dla smakoszy
W tysiąc smaków dookoła świata, czyli wielka wyprawa tropem dań dla dzieci? A może przepisy, podpowiedzi i wspomnienia kulinarne od aktorki Joanny Brodzik? Dla...
Są znani i gotują. Brodka jako Monia Mąci w kuchni, Brodzik pichci dla rodziny
Wielu z nas chętnie chwali się w sieci tym, co je i gotuje, szczególnie podczas pandemii, podczas której więcej czasu spędzamy w domu. Podobnie jest ze znanymi...
Inspirujące restauracje i kawiarnie w Polsce, które dobrze karmią i pomagają
Restauracja Roberta Lewandowskiego wspiera budowę pogotowia dla rysi w Przemyślu, Kuchnia Konfliktu z Warszawy pomaga uchodźcom z krajów objętych konfliktami...
Sukces Polaków w Hollywood! Channing Tatum kupił prawa do „Jak nakarmić dyktatora”
Książka Witolda Szabłowskiego opowiada o pracy kucharzy i kucharek, którzy gotowali dla największych dyktatorów w historii, m. in. Saddama Husajna czy Pol Pota....
Ciastka ze „Squid Game”, lody Ekipy... Czego szukaliśmy w Google w 2021 roku?
Google podsumował rok 2021 w swojej przeglądarce. Czego szukali internauci, jeśli chodzi o jedzenie i gotowanie? W tym roku ekscytowali się ciastkami z serialu...
Karp smażony, krem ponczowy i kasztany. Przepisy na wigilię z książki z 1910 r.
„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem i wodą. Rozwałkować cieniutko, pokrajać małe kwadraciki z ciasta i nakładać farsz z grzybów,...
Kołacz na wigilię, szczodraki na Nowy Rok. Ekspertka o zmianach w świątecznej kuchni
- Wiele dań, które pojawiały się na sarmackim stole w wigilię i Boże Narodzenie, jest nam kompletnie nieznanych. Raczej nie znajdziemy dziś w menu szczupaka w...