Katarzyna Zawada
Wydawca/Redaktor, Dział Rozwoju OnlineStrefa Agro
918 materiałów
Z zawodem dziennikarza jestem związana od ponad 10 lat. Specjalizuję się w branży agro, nie są mi obce tematy społeczne i sportowe. Do Polska Press trafiłam na stałe niecałe 3 lata temu.
Stawiam na jasny przekaz i kontakt z czytelnikami. Wybieram tematy, które zaspokoją głód wiedzy zarówno rolników, prezesów firm, producentów, jak i zwykłych konsumentów.
Z moich tekstów dowiesz się m.in.:
o trwających i planowanych naborach: Młody rolnik 2024. Początkujący gospodarze już czekają na ten nabór. Kiedy ruszą wnioski o premię? Oto warunki i kwota,
o zmianach w dopłatach: Dopłaty bezpośrednie 2024. Nabór trwa, oto najistotniejsze zmiany. Zobacz listę. Do kiedy można składać wnioski?,
jak i kiedy siać: Tych drzew nie sadź obok jabłoni! Jabłoń nie polubi się z wiśnią. Sąsiedztwo ma istotne znaczenie. Te drzewa owocowe ze sobą konkurują,
kiedy iść na grzyby: Borowiki i maślaki w kwietniu? To nie żart! Grzybiarze donoszą, że pojawiły się w części kraju. Na pełne kosze nie ma jednak co liczyć,
kiedy łowić ryby: Wiosna sprzyja wędkarzom. Jakie ryby złowisz w maju? O sandaczu zapomnij, trwa okres ochronny. Możesz za to zasadzić się na szczupaka,
ile kosztują podstawowe produkty rolne: Sezon na czereśnie i maliny. Pierwsze już w sprzedaży, cena zwala jednak z nóg. Dlaczego na początku sezonu owoce są tak drogie?
Pochodzę z Warszawy, ale obecnie mieszkam w woj. podlaskim. Kocham kawę, serialowe maratony, piłkę nożną i skoki narciarskie.
Masz ciekawy temat? Napisz do mnie: [email protected]
Polskie produkty święciły triumfy na targach w Abu Dhabi
Zakończyły się targi żywności SIAL Middle East w Abu Dhabi, w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Wśród wystawców pojawiło się Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju...
Świąteczne pierogi lub pyzy na obiad. Jakiej mąki użyć i jak je przygotować
Pierogi, knedle, śląskie, racuchy, pyzy, naleśniki. Czym byłaby kuchnia polska bez mąki? Wykorzystanie tego cennego produktu doskonale sprawdzi się przy wielu...
Czy 2022 rok uderzy w produkcję sadzeniaków? KRIR wnioskuje o okres przejściowy
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, w odniesieniu do projektu rozporządzenia ministra rolnictwa o zmianie w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych...
Trwa nabór wniosków na małe przetwórstwo i RHD
30 listopada 2021 roku ruszył nabór wniosków o wsparcie na tzw. małe przetwórstwo i rolniczy handel detaliczny. Dokumenty można składać do 29 grudnia 2021 roku.
Koronawirus nie pokrzyżuje nam świąt? Polacy wiedzą, gdzie zrobią zakupy i za ile
Najnowsze badanie pokazuje, że ośmiu na dziesięciu Polaków zrobi zakupy świąteczne w sklepach stacjonarnych. Mimo wzrostu zakażeń koronawirusem, co trzecia...
Skorupki jaj, mleko i drożdże. Co je łączy?
W naszych domach znajduje się wiele produktów, których zastosowanie może zaskoczyć. Mleko czy drożdże sprawdzą się nie tylko przy pieczeniu ciast. Z kolei...
10 najbogatszych rolników świata. Kto zbił fortunę w branży agro?
Rolnictwo to nie tylko pasja, ale także sposób na życie. Okazuje się, że branża agro może stwarzać potencjał na lukratywny biznes. Poznajcie 10 najbogatszych...
Swojskie, ale z dodatkami? Jakie błędy popełniają przetwórcy mięsa?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała 127 producentów w zakresie jakości handlowej mięsa i przetworów mięsnych. Co wykryto?...
Tuje to mrozoodporne krzewy. Jak je sadzić i pielęgnować?
Zima kojarzy nam się z iglakami. Przyprószone śniegiem ozdabiają niejedno wejście do domu. Odmian drzew i krzewów jest sporo, wielu zapalonych ogrodników...
Roślinne jajo na twardo? Szwajcarzy już je mają
Wygląda jak jajko, ale w smaku go nie przypomina. Szwajcarskie przedsiębiorstwo Migros wprowadziło do sprzedaży „V-Love the Boiled” – jaja na twardo...