Ośmioro najlepszych blogerów kulinarnych w Polsce będzie musiało pokazać swoje umiejętności, a tematem wiodącym półfinałów będzie właśnie kuchnia amerykańska.
Marek Mocny, kierownik gastronomii Hotelu Poziom 511 w Podzamczu, organizator półfinałów zapewnia, że będzie się można sporo dowiedzieć o tej kuchni.
- To nie tylko hamburgery i popcorn - podkreśla. - to również potrawy dużo bardziej wykwintne o ciekawych smakach - mówi.
Powstanie m.in. nowoorleańska jambalaya, meksykański dip guacamole, cytrynowa tarta rodem z Florydy, czekoladowe brownies i wiele innych smakowitości.
Impreza rozpocznie się już w piątek o 18 w hotelowym lobby. Odbędą się tam m.in. pokazy i warsztaty baristyczne. A ponieważ impreza odbywa się na Jurze nie może zabraknąć przygotowania typowo jurajskiej potrawy jaką będą jurajskie prażonki.
W sobotę od rana blogerzy, uczestnicy konkursu będą przygotowywali konkursowe potrawy kuchni amerykańskiej. Oceni ich jury pod przewodnictwem Mirosława Drewniaka, uznanego szefa kuchni, członka-założyciela Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz konsultanta kulinarnego pierwszej polskiej edycji programu Masterchef. Pozostali członkowie jury to Marek Mocny - kierownik gastronomii hotelu POZIOM 511 oraz tamtejszy szef kuchni - Damian Horwat.
*Kutz: Autonomia okazała się oszustwem. Ślązakom należy się status mniejszości etnicznej [WYWIAD RZEKA]
*TYLKO W DZ: Niesamowite zdjęcia górników i kopalń z XIX w. Maxa Steckla
*Cygańskie wesele w Rudzie Śl. On - 21 lat, ona 16 lat. ZOBACZ ZDJĘCIA Z ZABAWY
*Serial Anna German [STRESZCZENIA ODCINKÓW]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?