Spis treści
Zapach i smak wędzonej ryby wielu z nas jednoznacznie kojarzy się z wakacjami. To właśnie wtedy sięgamy częściej po ryby poza okresem świątecznym. Wybieramy te, które są w zasięgu naszego portfela, a ten nad morzem trzeba mieć zasobny.
Jedni chcą zarobić, inni oszczędzać. Od tego zależą ceny ryb
Ceny ryb są uzależnione od wielu czynników. Warto wspomnieć o okresach ochronnych dla różnych gatunków ryb i limitach połowowych w rybołówstwie morskim. Sezonowość i dostępność odgrywają istotną rolę w kształtowaniu cen.
Istotnym czynnikiem wpływającym na ceny jest także koszt produkcji. Przykładem w przypadku ryb słodkowodnych może być sytuacja z drogimi karpami przed Bożym Narodzeniem 2022 roku, kiedy hodowcy tłumaczyli, że zboże, którym były karmione karpie, znacząco podrożało. Wzrastały również koszty płac pracowników czy transportu.
W przypadku ryb wędzonych należy uwzględnić koszty drewna, które także podrożało w ostatnim czasie. Dodatkowo, koszty utrzymania stoiska (energia elektryczna, transport i opakowania) mają swoje znaczenie, a w przypadku próżniowego pakowania często występują dodatkowe koszty, które ponosi klient.
Nie można zapomnieć o preferencjach i zainteresowaniach klientów. Rodzaj i jakość ryb wędzonych również mają wpływ na ich ceny. Niektóre gatunki ryb są bardziej cenione i poszukiwane ze względu na wyjątkowy smak i teksturę.
Również lokalizacja stoiska ma znaczenie. Prestiżowa lokalizacja w popularnym nadmorskim kurorcie zwykle przekłada się na wyższe ceny.
Przeczytaj też: Nowy bon turystyczny 2023 na wakacje. Polacy dostaną 1000 złotych? Bon zastąpi 500 plus? Sprawdzamy plany rządu
Ile kosztuje wędzona ryba nad polskim morzem w 2023 roku?
Przykłady cen ze stoisk z wędzonymi rybami w Sopocie z połowy maja 2023:
- węgorz 160 zł/kg
- śledź płat 28 zł/kg
- makrela 29 zł/kg
- pstrąg 55 zł/kg
- karmazyn 47 zł/kg
- trewal 52 zł/kg
- halibut 68 zł/kg
- krewetki 180 zł/kg
- brzuszki łososia 65 zł/kg
- stek z łososia 145 zł/kg
- łosoś baleron 185 zł/kg
- zębacz 68 zł/kg
Drogo? To patrz na ceny gotowych dań w nadmorskiej knajpce
Jeśli ceny wędzonych ryb nad morzem sprawiają wrażenie wysokich, to cóż powiedzieć o stawkach za gotowe dania z menu nadmorskiego baru? Tuż przy plaży za 100 gramów łososia wędzonego w plastrach zapłacimy 19 zł, a tatar ze śledzia z kaparami – 15 zł/100 g. A to tylko przystawki. Kolejne przykłady z menu, w tym dań obiadowych:
- krewetki smażone w panierce 25 zł/100 g
- flądra bałtycka smażona tuszka (dostępna sezonowo) 11 zł/100 g
- dorsz smażony płat 14,50 zł/100 g
- sandacz smażony filet 18 zł/100 g
- szprotka smażona tuszka 12 zł/100 g
- pieczona makrela 11 zł/100 g
- pieczony halibut dzwonko 14,50 zł/100 g
- pieczony łosoś norweski (filet) 19 zł/100 g
Zaznaczamy, że to przykłady cen z połowy maja 2023, w szczycie sezonu wakacyjnego mogą się jeszcze zmienić.
Strefa Biznesu: W Polsce drastycznie wzrosną podatki? Winna demografia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?