Chuda jewa przepis:
Przygotowanie chudej jewy jest wyjątkowo proste, zresztą stąd jej wielka popularność w dawnych czasach. Przepisy na chudą jewę podaje wielu autorów śląskich książek kulinarnych. Elżbieta Łabońska w „Śląskiej kucharce doskonałej” (1989 r.) na stronie 228 zamieszcza przepis na chudą jewę - serulę, z dodatkiem sera. Równie często możemy znaleźć przepisy oparte na kwaśnym mleku, jak i na maślance.
Chuda jewa - Składniki: półtora litra kwaśnego mleka, maślanki lub serwatki, ugotowane ziemniaki, wędzony boczek, cebula, kminek, czosnek i inne przyprawy, sól, pieprz, 1 jajko, mąka zwykła i mąka ziemniaczana, koperek zielony - posiekany.
Chuda jewa - Przygotowanie: Zagotować pół litra wody, 3 ząbki czosnku utrzeć z łyżeczką soli; małą cebulę posiekać na drobne kawałeczki, dodać do wody, zagotować. W osobnym naczyniu rozmieszać kwaśne mleko albo maślankę z mąką, dodać jajko. Mleko wlać do gotującej się wody z czosnkiem i cebulą, zagotować. Na koniec dodać do zupy wytopionych „szpyrek”, czyli tłustych skrawków mięsa, boczku lub słoniny i koperek.
*EURO 2016: Transmisje, relacje, zdjęcia i filmy wideo
*Reforma edukacji, czyli diabeł tkwi w szczegółach SPRAWDŹ
*Miss Polski 2016 OTO FINALISTKI Zobacz zdjęcia [a]
*[a]https://dziennikzachodni.pl/wakacyjne-wyjazdy-2016-tych-krajow-lepiej-nie-odwiedzaj-msz-odradza/ga/10174182/zd/19050726
*Polska ma najpiękniejsze kibicki na Euro 2016 [ZDJĘCIA] Oto dowód
*W pełni wyposażone mieszkanie w centrum Katowic może być Twoje! Dołącz do graczy loterii "Dziennika Zachodniego"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?