Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudniesz-Wygrywasz: Przysmaki z wołowiny dla zdrowia i nagrody [KONKURS KULINARNY]

Konrad Gaca
Danuta Barylska
Danuta Barylska dzięki przepisowi na klopsiki wołowe z ryżem zwyciężyła w kwietniowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Dzięki zdobyciu tego wyróżnienia pani Danuta otrzymała w nagrodę 28-dniowy dostęp do wszystkich funkcji Gaca System - nowoczesnego programu treningowo-dietetycznego. Zyskała także szansę rywalizowania o tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania i zdobycie nagrody głównej "Chudnij ze smakiem", czyli trzech tysięcy złotych.

Pani Danuta nadesłała przepis na klopsiki. Zwróćmy od razu uwagę na to, że w przepisie na mięso nie pojawia się nawet gram soli, a wołowina jest gotowana. Nie smażymy jej, unikamy nawet podsmażania, a wszystko dla zdrowia i dobrej formy. Tak właśnie przygotowuje się posiłki zgodnie z założeniami Gaca System: ze smakiem, ale także z głową, czyli bez popełniania błędów, które mogą znacznie utrudnić proces redukcji nadwagi lub sprawić, że utrzymanie wymarzonej wagi, osiągniętej po miesiącach pracy, stanie się bardzo trudne.

Dlaczego warto spróbować wprowadzić danie pani Danuty do swojego jadłospisu? Przyjrzyjmy się poszczególnym składnikom posiłku, które sprawią, że danie wydaje się być idealną propozycją dla wszystkich osób, które zakończyły już proces gubienia zbędnych kilogramów, a teraz zależy im tylko utrzymaniu wypracowanej formy.

O zaletach mięsa wołowego pisaliśmy nieraz. To bardzo dobre źródło białka, a także żelaza, cynku, sprzężonych dienów kwasu linolowego, (CLA znanego środka używanego od lat do walki z nadmiarem tkanki tłuszczowej).

Ryż brązowy to oczywiście główne źródło węglowodanów. W porównaniu z ryżem białym jest znacznie mniej przetworzony. Zawiera znacznie więcej błonnika i witamin, ma także niższy indeks glikemiczny. Autorka przepisu zaznaczyła wyraźnie, że do potrawy musimy dodać czosnek. I bardzo dobrze. Jego właściwości lecznicze wychwalane są od dawna i trudno je przecenić. Czosnek może hamować rozwój niektórych nowotworów, pomaga organizmowi zwalczać infekcje, rozprawić się z grzybami i usunąć toksyny.

Wiele dobrego powinna sprawić także polecona przez panią Danutę sałatka. Wymieńmy tylko kilka podstawowych składników. Seler to roślina, jaką możemy spotkać w większości diet odchudzających. Nie dość, że charakteryzuje się on niewielką kalorycznością, to jeszcze przyśpiesza trawienie, pomaga usuwać toksyny z organizmu, ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i moczopędne. Niewielką kalorycznością charakteryzuje się także por. Dzięki dużej zawartości witaminy A pomoże on poprawić stan skóry, a znaczne ilości witaminy C zwiększą odporność. O porze, z racji na dużą zawartość żelaza, powinny pamiętać osoby mające problemy z niedokrwistością.

Konrad Gaca
prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta

Przepis miesiąca w konkursie

Klopsiki wołowe

Składniki:

  • 30 dkg mięsa wołowego mielonego 50 g ryżu brązowego lub naturalnego 150 dkg warzyw (pokrojonych w paseczki) 2 łyżki naturalnego koncentratu pomidorowego bez soli przyprawa Fit-Up do mięsa
  • 1 ząbek czosnku

Składniki na surówkę:

  • 0,5 średniego selera
  • 1 marchewka
  • kilka plasterków pora
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa Fit-Up pikantna
  • kilka liści zielonej sałaty
  • świeża bazylia
  • koperek
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Klopsiki wołowe: Do miseczki wkładamy mielone mięso wołowe, do którego dodajemy przyprawę Fit-Up do mięs, posiekany koperek oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Następnie gotujemy wodę, w której będziemy gotować klopsiki, dodając pokrojoną w paski marchewkę oraz kilka plasterków pora. Z mięsa wołowego formujemy kuleczki, które wrzucamy do gotującej wody.
Po wyciągnięciu ugotowanych klopsików, do wrzącej wody z warzywami dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, dzięki czemu uzyskujemy sos do ich polania. Osobno gotujemy 50 g ryżu, który po ugotowaniu wkładamy do filiżanki, kształtując w ten sposób "babeczkę" ryżową.

Surówka: Do miseczki ścieramy na drobnej tarce marchewkę wraz z selerem, następnie dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek i posiekany koperek oraz natkę pietruszki, wszystko razem łączymy, uzyskując pożądaną surówkę. Wkładamy na talerz "babeczkę ryżową", wokół niej układamy klopsiki wołowe i polewamy sosem pomidorowym. Surówkę wedle uznania albo układamy razem z daniem głównym, albo w osobnej salaterce.
Autor przepisu: Danuta Barylska

Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody

1}Nadal masz szansę na wygraną!

Już za tydzień rozpoczniemy siódmą część konkursu "Chudnij ze smakiem". Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek.

Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania opracowane przez innych. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań?

Zapraszamy do zabawy.

2}Nagrody miesiąca

Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.

Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3}Nagroda główna

3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania

Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny. Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.


*Kutz: Autonomia okazała się oszustwem. Ślązakom należy się status mniejszości etnicznej [WYWIAD RZEKA]
*TYLKO W DZ: Niesamowite zdjęcia górników i kopalń z XIX w. Maxa Steckla
*Cygańskie wesele w Rudzie Śl. On - 21 lat, ona 16 lat. ZOBACZ ZDJĘCIA Z ZABAWY
*Serial Anna German [STRESZCZENIA ODCINKÓW]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!