Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z czereśniami [PRZEPIS] Zrób w prosty i szybki sposób ciasto z czereśniami

KAG
Ciasto z czereśniami - przepis
Ciasto z czereśniami - przepis
Ciasto z czereśniami to idealny pomysł na letni smakołyk. Łatwe w przygotowaniu ciasto z czereśniami zachwyci niemal każdego łasucha. Do przygotowania wystarczy odrobina zapału i trochę kulinarnych umiejętności. POMYSŁ CIASTO Z CZEREŚNIAMI - PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO

Ciasto z czereśniami: Przepis na pyszne ciasto

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cytryna

Wierzch ciasta:

  • 60 dag czereśni
  • 20 dag kremówki
  • 20 dag serka waniliowego
  • torebka śmietan-fiksu
  • 100 ml soku wiśniowego
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek konfitury wiśniowej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • pół laski wanilii
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Gotowanie rozpoczynamy od ubicia żółtka z cukrem do którego dodajemy otartą skórkę oraz sok z cytryny. Następnie ubijamy jajka na pianę dzięki czemu ciasto z czereśniami będzie puszyste. Na ubitą pianę musimy przesypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. W następnym kroku do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy o średnicy ok. 28 cm przekładamy otrzymaną masę.

Biszkopt na ciasto z czereśniami pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie otrzymane ciasto wykładamy na talerz do góry dnem i skrapiamy ciasto sokiem pomarańczowym. Dzięki czemu ciasto z czereśniami nabierze pysznego, pomarańczowego aromatu.

W następnym etapie musimy wydrylować czereśnie i podlać je sokiem wiśniowym, przykryć i zagotować z pokrojoną wanilią. Po zagotowaniu czereśnie pozostawiamy do wystygnięcia. Teraz ubijamy kremówkę ze śmietan-fiksem i mieszamy z serkiem.

Ciasto z czereśniami jest już prawie gotowe. Ostatni krok to sama przyjemność. Na środek biszkoptu nakładamy konfiturę oraz kremówkę z serkiem. Następnie kładziemy osączone czereśnie. Otrzymany sok z gotowania czereśni mieszamy z mąką ziemniaczaną i gotujemy. Na koniec otrzymaną, ciepłą glazurę posmaruj czereśnie i ostudź. Brzegi ciasta wystarczy udekorować pozostałościami kremówki z serkiem oraz posypać płatkami migdałowymi.


*\

Mundial 2014: Pełne składy wszystkich zespołów grających na Mundialu 2014

*2500 górników na bruk w Kompanii Węglowej. To tragedia!*Basen Ruda w Rybniku najpiękniejszy w Polsce? ZOBACZ ZDJĘCIA*Elementarz: Bezpłatny podręcznik POBIERZ PDF**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!