Ma pan rację, przywiązując wagę do tego, co producenci piw zamieszczają na etykiecie. Ale przepisy mówią, że nie mają oni obowiązku podawać składu piwa na etykiecie. Mają natomiast obowiązek (tak samo jak producenci pozostałych produktów spożywczych) informować o zawartych w nim alergenach. W przypadku piwa jest to słód jęczmienny, a dokładnie - zawarty w nim gluten.
Jeśli producent - zamiast pełnego składu - podaje tylko informację „Zawiera słód jęczmienny”, to nie znaczy, że w piwie nie ma chmielu i drożdży. Są na pewno, ale piwo zawiera też inne dodatki, którymi producent woli się nie chwalić, skoro nie ma takiej konieczności. Lepiej zatem kupować piwa, na których producent podaje pełny skład.
Radzę też zwrócić uwagę na to, czy było pasteryzowane. Lepsze jest niepasteryzowane, bo pasteryzacja zabija smak. Ale jeśli piwo niepasteryzowane ma długą datę ważności (kilka miesięcy, rok) znaczy, że było filtrowane, co wcale nie jest lepsze od pasteryzacji. Prawidłowo przeprowadzona pasteryzacja ma znikomy wpływ na właściwości piwa. Ale prawidłowa pasteryzacja kosztuje, a w dobie cięcia kosztów, oszczędza się na wszystkim. Na pasteryzacji pewnie też.
*Plan transmisji z Rio 2016 TRANSMISJE + PROGRAM Z UDZIAŁEM POLAKÓW
*Tragedia w Bytomiu: Mężczyzna zmarł na Rynku. Miał rany cięte
*Fantastyczna zabawa na 90 Festival w Bielsku-Białej ZDJĘCIA
*Salsa pod palmami? Tylko w Katowicach ZOBACZ ZDJĘCIA
*Sprawdzony i prosty przepis na leczo SPRÓBUJ I SIĘ PRZEKONAJ
*W pełni wyposażone mieszkanie w centrum Katowic może być Twoje! Dołącz do graczy loterii "Dziennika Zachodniego"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?