Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Danie Roku 2015 wybrane [ZDJĘCIA]. W wyborze pomagał Remigiusz Rączka

AKC
Dań smakował m.in. Remigiusz Rączka
Dań smakował m.in. Remigiusz Rączka Fot. LGD
Wczoraj popołudniu w kompleksie płacowo-parkowym, siedzibie Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" w Koszęcinie odbył się finał finałów konkursu Danie Roku Spichlerza 2015 organizowany przez Fundację Lokalna Grupa Działania „Spichlerz Górnego Śląska”.

Na finał konkursu Danie Roku 2015 zaproszono laureatów wcześniejszych edycji konkursu, którzy przygotowali stół i minimum jedno danie zgodnie z wylosowanym tematem:
Halina Nowak (gmina Krupski Młyn) – Śledzik
Stefania Badura (gmina Wielowieś) – Niedzielny obiad
Renata Pietruszewska (gmina Koszęcin) – Wielkanoc
Czesław Tyrol (gmina Koszęcin) – Obiad na beztydzień
Maria Boczoń (gmina Kochanowice) – Jesienne Zbiory
Koło Gospodyń Wiejskich Wielowieś – Świniobicie
Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Tworoskiej – Wigilia
Stowarzyszeni Gospodyń Wiejskich Kochcice – Odpust
Koło Gospodyń Wiejskich Wilcza – Boże Narodzenie I dzień
Restauracja Blue Moon (gmina Lubliniec) – Wesele
Janina – Catering (gmina Koszęcin) – Chrzciny
Gospodarstwo agroturystyczne Ranczo Kornelia i Krystian Kiełbasa – Urodziny/Abraham

Do grona jury zaproszono:
Remigiusza Rączkę – właściciela restauracji i prowadzącego programu telewizyjnego „Rączka Gotuje”
Leokadię Piechotę – z Stowarzyszenia Pilchowiczanie Pilchowiczanom, laureata konkursu na najlepsze stoisko podczas trwania Święta Lasu 2015 w Brynku
Sebastiana Sowińskiego – szefa kuchni restauracji „Spichlerz dworski” w Miasteczku Śląskim
Mateusza Wrzyciela – szef kuchni restauracji „Karczma Koszwice” w Koszwicach
Tomasza Żabińskiego – dyrektora Agencji Rynku Rolnego w Katowicach
Po smakowaniu potraw jury zdecydowało nagrodzić:
I miejsce, Złota Warzecha i tytuł Mistrza Kuchni dla Gospodarstwa Agroturystycznego „Ranczo” Kornelia i Krystian Kiełbasa
II miejsce, Srebrna Warzech dla Koła Gospodyń Wiejskich z Wilczy
III miejscem Brązowa Warzecha dla Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi Tworoskiej.

Zdobywcy Złotej, Srebrnej i Brązowej warzechy Finału Finałów zostali zaproszeni do gotowania z Remigiuszem Rączką w jego programie „Rączka Gotuje” emitowanym na TVP Katowice (emisja 20 czerwca godz. 18.00). Program kręcony będzie na Zamku w Toszku.

Dla wszystkich laureatów wcześniejszych finałów przygotowano nagrodę w postaci warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Pana Remigiusza Rączkę w jego restauracji „Rączka gotuje”.

Finał zgromadził ponad 400 osobową widownie, dla wszystkich starczyło przysmaków.


*Tragedia na drodze. Kierowca busa wjechał w rowerzystów. Matka i dziecko nie żyją
*Tak wygląda certyfikowany dom pasywny w Bielsku-Białej. Ogrzewanie to tylko 400 zł rocznie
*Przepisy drogowe od 18 maja 2015: 50 km/h + odebranie prawa jazdy
*Ostatnia tona węgla w Sosnowcu. Górnicy żegnają kopalnię Kazimierz-Juliusz ZDJĘCIA + WIDEO
*Śląsk Plus. Górny Śląsk jest piękny ZDJĘCIA INTERAKTYWNE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!