6 z 8
Poprzednie
Następne
Dlaczego warto jeść czosnek? Nie tylko pomoże wyleczyć przeziębienie, ale też obniży ciśnienie i poziom cukru we krwi. Jedz go codziennie
Obniża poziom cukru we krwi
Czosnek ma niski indeks glikemiczny wynoszący 30, dzięki czemu nie powoduje on nagłego wzrostu glukozy we krwi. Obniża on także poziom cukru i lipidów we krwi we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycowych. Dzięki temu umożliwia kontrolę glikemii i wspomaga leczenie cukrzycy typu 2. W badaniach wykazano, że regularne przyjmowanie czosnku obniżyło stężenie cukru we krwi na czczo o 10,9 mg/dl. Inne badanie na 768 osobach z cukrzycą typu 2 wykazało, że przyjmowania preparatów czosnku w dawce 0,5-1,5 g dziennie po 24 tygodniach obniżyło stężenie glukozy we krwi na czczo aż o 21 mg/dl.