W skrócie:
Domowe lody bez maszynki — łatwy przepis
W słoneczne, upalne dni chętnie sięgamy po mrożone desery. Warto zrobić je samodzielnie w domu. Polecam prosty przepis na lody czekoladowe. Zrobisz je bez maszynki i bez jajek. Wystarczy zmiksować trzy składniki, przelać od pudełka spożywczego i zamrozić. Nic prostszego. Nie musisz mieszać masy co jakiś czas. Lody po zamrożeniu będą idealnie kremowe, gładkie i w sam raz słodkie. Dla urozmaicenia warto wymieszać masę z posiekaną czekoladą, orzechami lub polać całość czekoladowym sosem.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania lodów czekoladowych
Przepis na lody czekoladowe
Czas przygotowania: ok. 10 minut + mrożenie.
Liczba porcji: dla 6 osób.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 600 ml śmietanki 36 procent,
- 350 ml mleka skondensowanego słodzonego,
- 2 duże łyżki kakao,
- opcjonalnie: posiekana czekolada.
Jak zrobić najlepsze lody czekoladowe bez maszynki?
Sposób przygotowania:
- Zimną śmietankę przelej do dużej miski.
- Dodaj czubate łyżki kakao — warto wybrać ciemne kakao, dobrej jakości.
- Miksuj na małych obrotach przez 2 minuty, aż śmietanka się napowietrzy i nieco zgęstnieje.
- Wlej mleko skondensowane słodzone i miksuj jeszcze kolejne 2 minuty.
- Wlej masę do pojemnika na mrożonki. Dodatkowo możesz wymieszać masę z drobno posiekaną czekoladą.
- Wstaw do zamrażalnika na ok. 6 godzin. Gotowe.
Czytaj także: Włoskie gelato jak z lodziarni. Poznaj przepis na lody idealne na upały. Zdradzamy tajniki fenomenalnego deseru
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?