Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ekspert podpowiada: Chleb razowy, ale bez karmelu

Iwona Zapart
Wojciech Wojtkielewicz
Informacja o chlebie, np. o typie mąki użytej do wypieku, powinna być podana na etykiecie znajdującej się na opakowaniu chleba lub przyklejonej do skórki. Dotyczy to tylko bochenków cięższych niż 400 gramów. Podkreślam - powinna.

Popularny podział chlebów opiera się na kolorze, więc potocznie mówi się o chlebie jasnym i ciemnym. Istnieje też dokładniejsza klasyfikacja, opierająca się na rodzaju mąki, z której jest wykonany bochenek. Jednak Czytelnikowi, który szuka prawdziwego razowca, podpowiadam, że lepiej nie kierować się samą nazwą. "Chleb razowy", który teoretycznie powinien być wykonany z mąki razowej, może zawierać domieszkę innego typu mąki, np. chlebowej, pszennej (typ 750).

Również nie każdy "Chleb ży-tni" jest rzeczywiście żytni, bo do większości dodaje się mąkę pszenną w różnych proporcjach, żeby spulchnić miękisz. Nie powinny nas też zwieść takie nazwy, jak "Chleb staropolski", "Chleb tradycyjny", itp. Podstawowe składniki pieczywa to mąka, woda, drożdże lub zakwas, sól. Lecz producenci stosują też dodatki zwane pole-pszaczami, które skracają proces pieczenia i m.in. zwiększają objętość oraz poprawiają wyg-ląd pieczywa. Szczególną uwagę warto zwrócić na pieczywo pakowane, w którego składzie prócz polepszaczy, możemy znaleźć konserwanty hamujące pleśnienie i przedłużające jego trwałość. Np. karmel jest zakazanym barwnikiem, dopuszczalnym w pieczywie słodowym (tj. chlebie z dodatkiem ekstraktu słodowego). Nadaje pieczywu kolor brązowy, aby sprawiało wrażenie razowego, którym w rzeczywistości nie jest. Do chleba i bułek nie można w ogóle stosować barwników spożywczych, bo są one dopuszczalne tylko w pieczywie cukierniczym. (JJ)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!