W Polsce ta impreza odbywa się od dwóch lat, w woj. śląskim - po raz drugi. W festiwalu sztuki kulinarnej bierze udział siedem restauracji z Katowic (jedna na granicy Chorzów/ Katowice), Gliwic i Bielska-Białej. Rezerwacje na Silesia Fine Dining Week ruszyły 9.08. Cena za pięciodaniowe menu degustacyjne w każdej - 129 zł, czyli 10 zł więcej niż w pierwszej edycji. W kilku restauracjach w pierwszy weekend akcji, wieczorem, sporo stolików jest już zarezerwowanych.
- Zimą przekroczyliśmy wynik 10 tys. gości w jednej edycji. Teraz liczymy na 13 tys. - mówi organizator festiwalu, Paweł Światczyński.
W pierwszej edycji Silesia Fine Dining Week wzięło udział prawie 800 gości, a chętnych było dwukrotnie więcej.
Co to jest Fine Dining Week?
Idea jest identyczna, jak w przypadku Restaurant Week: tylko przez internet przez stronę finediningweek.pl możemy zarezerwować miejsce w wybranej restauracji, która bierze udział w akcji i wybrać jeden z dwóch przygotowanych na tę okoliczność zestawów dań, zapłacić. Potem - umówionego dnia i o umówionej godzinie stawić się na miejscu. Na obiad/kolację mamy dwie godziny. Jeśli zamówimy dodatkowo kawę czy wino, będziemy musieli dopłacić.
System rezerwacji pozwala na pełne wpisanie się festiwalu w ideę zero waste. Każdego dnia restauracje otrzymują od organizatorów informację o liczbie gości wraz z wybranym przez nich menu na kolejny dzień. Dzięki temu szefowie kuchni mogą zaplanować zakupy, odpowiadające zapotrzebowaniu. Marnowanie jedzenia jest więc ograniczone do minimum. To podejście to naturalna kontynuacja misji #SzanujJedzenie, zapoczątkowanej wiosną tego roku, podczas wizyty Massimo Bottury w Polsce. Jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, jest wspólnie z marką Grundig, twórcą idei #RespectFood.
Nadrzędnym celem festiwalu jest promocja oraz wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej, a także edukowanie gości o idei fine dining, czyli sztuki restauracyjnej na najwyższym poziomie, od wysokiej jakości składników, poprzez precyzyjnie dopracowany wygląd dania, po elegancko przygotowane stoły i profesjonalną obsługę kelnerską.
W Warszawie udział w edycji lato 2019 udział bierze niemal 30 restauracji, w woj. śląskim - siedem, więc niewiele. Kilka z nich znamy z pierwszej edycji Fine Dining Week. To:
- Cadenza (Katowice)
- Dworek New Restaurant (Bielsko-Biała)
- ISTO (Katowice)
- MOODRO Restaurant (Katowice)
- Pastamore (Bielsko-Biała)
- PLADO (Gliwice)
- Villa Gardena (Katowice)
Isto to jednocześnie najpopularniejsza restauracja poprzedniej edycji Fine Dining Week Silesia, z lutego 2019. Plado zaś została przez klientów oceniona najwyżej w poprzedniej edycji. Bardzo wysokie noty zebrała też restauracja Umami, ale w tej edycji jej nie ma.
- Nadchodząca edycja to celebracja najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych produktów – od lokalnych dostawców, ekologicznych, często certyfikowanych. Szefowie kuchni zaprezentują je w sezonowym menu, skomponowanym specjalnie na Fine Dining Week. Pięć dań zapewni Gościom wielozmysłowe doświadczenie na najwyższym poziomie - zachęcają organizatorzy.
Zobaczcie koniecznie
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?