Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Przepis na obiad dla zabieganych

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie smakują rewelacyjnie! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie smakują rewelacyjnie! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Lubicie gołąbki, ale brakuje wam czasu na przygotowanie? Mamy dla was wersję bez zawijania. To smaczne i proste do zrobienia danie z mięsa mielonego i kapusty. W przeciwieństwie do tradycyjnych, zawijanych gołąbków, te nazywa się fałszywymi albo gołąbkami dla leniwych. Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak łatwo je zrobić i wypróbuj nasz przepis na fałszywe gołąbki w sosie pomidorowym.

W skrócie

Mamy dla Ciebie rewelacyjny przepis na pyszne gołąbki bez zawijania, które w smaku bardzo przypominają tradycyjną wersję tego dania. Wystarczy do mięsnego farszu dodać posiekaną kapustę, cebulę i przyprawy, a całość ugotować w pomidorowym sosie. Tak przygotowane fałszywe gołąbki możesz podać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Przepis na gołąbki bez zawijania

Liczba porcji: na ok. 14 gołąbków
Czas przygotowania: ok. 1 godzina

Składniki:

  • 800 g mięsa wieprzowego np. łopatki wieprzowej lub karkówki,
  • 700 g kapusty pekińskiej,
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 3 łyżki mąki pszennej + mąką do obtoczenia gołąbków,
  • olej do smażenia,
  • sól do smaku,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego.

Jak zrobić gołąbki bez zawijania krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. Posiekaj kapustę pekińską, posyp szczyptą soli i odstaw na bok.
  2. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju na złoty kolor
  3. Zmiel mięso w maszynce do mielenia na średnich oczkach.
  4. Dodaj do mięsa kapustę, podsmażoną cebulę, jajka, kaszę manną, czosnek niedźwiedzi, słodką paprykę, pieprz i łyżeczkę soli.
  5. Wyrób mięso rękami, aż będzie gładkie i zwarte.
  6. Podziel ciasto na 14 części, uformuj z nich kotlety i obtocz w mące pszennej
  7. Rozgrzej olej na patelni.
  8. Obsmaż każdego gołąbka i przełóż do dużego garnka.
  9. Zalej gołąbki wrzątkiem (tak, by były przykryte), dodaj listki laurowe, ziele angielskie i czosnek granulowany.
  10. Gotuj ok. 30 minut na małym ogniu.
  11. Wyjmij kotlety z wody i przełóż do drugiego naczynia.
  12. Do wody dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  13. W małej miseczce rozmieszaj mąkę pszenną z zimną wodą i wlej do pomidorowego sosu. Dokładnie wymieszaj.
  14. Dopraw sos do smaku np. solą, pieprzem lub cukrem.
  15. Przełóż gołąbki ponownie do sosu pomidorowego i pogotuj całość jeszcze ok. 10 minut, na małym ogniu. Gotowe!

Tradycyjne gołąbki

Gołąbki to znane i popularne danie, które przygotowuje się, zawijając mięsny farsz w liście kapusty. Przepis ten wymaga czasu i wprawy, by gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania.

Najczęściej do mięsa dodaje się:

  • ryż,
  • kaszę,
  • cebulę,
  • grzyby,

Skąd nazwa „gołąbki"?

Jak podaje Narodowe Centrum Kultury, „nazwa GOŁĄBKI jako nazwa potrawy właściwa jest wielu językom słowiańskim: czeskie i słowackie „holubce”, ukraińskie „голубці”, białoruskie „галубцы́”, rosyjskie „голубцы”. Pochodzenie nazwy GOŁĄBKI jest bardzo różnie tłumaczone: część badaczy uważa, że zapożyczyliśmy potrawę wraz z nazwą z języków wschodniosłowiańskich. Nazwa byłaby wówczas symboliczna – gołębiom przypisywano m.in. takie cechy, jak czystość i siła, więc GOŁĄBKI byłyby potrawą, która dodaje siły i zachowuje w czystości (cokolwiek to znaczy). Inni badacze są zdania, że GOŁĄBKI jako nazwa powstały na gruncie polskim przez nawiązanie do eleganckiej potrawy rodem z Francji: faszerowanych gołębi pieczonych w liściach kapusty”.

Gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie smakują rewelacyjnie! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Przepis na obiad ...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Może pora na nową patelnię?

kup najtaniej

Tefal

TEFAL Easy Chef G2703872

159,00 zł

kup najtaniej

Tefal

Tefal Simple Cook 28 cm B5560653

79,00 zł

kup najtaniej

Ambition

Ambition Patelnia Magnat 20 Cm (34033)

42,93 zł

kup najtaniej

WMF

WMF Patelnia 18 Cm Mini (0718806041)

139,90 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Przepis na obiad dla zabieganych - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

g
gość
Pychota, a jak jeszcze popija się to Perłą, to jest jeszcze lepsze.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie