Górale spróbują francuskich potraw

Łukasz Gardas
Przez weekend grupa zaprzyjaźnionych z gminą Ślemień Francuzów z Mont-Dol w Bretanii zaprosi na degustację swoich regionalnych potraw.

Serwowane będą smakołyki z owocami morza, ale nie tylko. Menu jest na razie tajemnicą francuskich gości, którzy chcą zachwycić smakoszy swoją pomysłowością i oryginalnością. Niewykluczone jednak, że górale skosztują ślimaków i żabich udek.

Goście z Bretanii przyjechali z rewizytą w ramach projektu Akademia Kulinarna. W roku ubiegłym we Francji gościły panie z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Ślemień, które raczyły Francuzów pysznościami regionalnymi Beskidów.

Degustację potraw francuskich zaplanowano w sobotę i niedzielę na godz. 19 w siedzibie Gminnego Ośrodka Kultury.

- Na pewno nie zabraknie smakołyków - zapewnia Małgorzata Pępek, wójt Ślemienia, która zachęca do udziału w kulinarnym spotkaniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie