18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Herbata zielona, czarna, czerwona - czyli czym i jak się rozgrzać w jesienne dni [PRZEPISY]

Karol GruszkaZaktualizowano 
Gdy za oknem ciemno i zimno, jednym z najlepszych sposobów na rozgrzanie się i poprawę humoru jest wypicie ciepłej herbaty. W zależności od nastroju oraz własnych preferencji, każdy w tym napoju odnajdzie coś dla siebie. Delikatna herbata zielona, biała lub żółta, a może wyraźna i mocna w smaku herbata czarna lub czerwona? Zobacz przepisy na zieloną herbatę, czarną herbatę i czerwoną herbatę.

W zależności od pory roku wskazane jest picie innego rodzaju herbaty. W okresie letnim wielu ludzi pije herbate zieloną, gdyż posiada ona właściwości chłodzące i orzeźwiające. Z kolei w czasie jesieni i zimy wskazane jest picie herbaty czarnej lub czerwonej, ponieważ posiada ona właściwości rozgrzewające.

W trakcie zimy najlepszym sposobem na szybkie rozgrzanie jest wypicie herbaty czarnej. Klasyczny kubek czarnej herbaty z cytryną i miodem nawet największego zmarzlucha rozgrzeje. Istnieją jednak herbaty, mniej popularne, których smak idealnie sprawdzi się w trakcie jesiennnych czy zimowych dni.

Czarna herbata - Indyjska Masala Chai idealna na rozgrzanie

Czarna Herbata jest najpopularniejszym rodzajem herbaty, mocna i gorzka w smaku doskonale sprawdza się w mroźne dni. Jedną z najbardziej rozgrzewających herbat jest Masala Chai. Herbata masala pochodzi z Indii i posiada charakterystyczny ostry, pikantny smak. Słowo masala w języku hindi oznacza przyprawę, których w Masala Chai nie brakuje.

Do przygotowania Chai Masala potrzebujemy czarnej, mocnej herbaty. Doskonale nada się do tego np. herbata Assam lub Darjeeling. Przygotowanie Masala Chai będzie zdecydowanie przyjemniejsze jeżeli do jej zaparzenia zastosujemy herbatę sypaną.

Oprócz herbaty potrzebujemy mleka oraz czegoś dla osłody np. cukru, miodu lub melasy. Składnikami decydującymi o smaku Chai Masala są przyprawy, należą do nich: kardamon, cynamon, imibir, pieprz, goździki. Gotowe mieszanki przypraw potrzebnych do Masala Chai kupimy w herbaciarniach. Możemy również sami stworzyć mieszankę przypraw potrzebną do zaparzenia Masali.

CZARNA HERBATA PRZEPIS SKŁADNIKI - Oto, co jest potrzebne do przyrządzenia Masala Chai:

  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 łyżeczki herbaty Assam lub Darjeeling (najlepiej sypana),
  • łyżeczka kardamonu sypkiego bądź parę ziaren lekko zmielonych,
  • 6 goździków,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta imbiru,
  • 8 łyżeczek cukru (według gustu 1-2 łyżeczki na 1 szklankę).

CZARNA HERBATA PRZEPIS SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Parzenie Masala Chai nie jest trudne. Na początku musimy doprowadzić wodę do wrzenia, równocześnie w innym naczyniu podgrzewamy mleko. Kiedy woda osiągnie temperaturę wrzenia parzymy w sitku wcześniej przygotowaną herbatę wraz z przygotowaną mieszanką przypraw. Herbatę parzymy od 3 do 7 minut. Po tym czasie wyciągamy herbatę z wody i dolewamy mleko. Kubek w któym przygotowujemy Masala Chai powinien być zalany w około 2/3 wodą a w 1/3 mlekiem. Napój dokładnie mieszamy dodajemy cukru lub miodu i napój gotowy.

„Ugotował mleko ze świeżym imbirem, kwartą wanilii i herbatą tak ciemną, że wyglądała jak rozpuszczony czarny pył. Przecedził i dorzucił cukier trzcinowy do obu naszych filiżanek. Było w tym coś euforycznie pobudzającego, a jednocześnie wypełniającego. Smakowało tak, jak – wyobrażam to sobie – musi smakować Daleki Wschód…” - Peter Hoeg, współczesny pisarz duński

Herbata z prądem

Trudno wskazać bardziej rozgrzewający i poprawiający nastrój napój niż herbata z tzw. prądem czyli dodatkiem rumu, amaretto lub innego alkoholu. Przygotowanie herbaty z prądem jest bardzo proste. Do zaparzenia tego rodzaju herbaty musimy obowiązkowo wybrać mocną herbatę czarną.

Najlepiej do tego celu nada się np. herbata Assam, która posiada charakterystyczny mocny smak i aromat. Pozatym sama w sobie posiada już silne właściwości rozgrzewające i pobudzające. Czarną herbatę parzymy od około 3 do 5 minut, w zależności od tego jak silny napój chcemy otrzymać.

Na koniec wystarczy do smaku dolać kieliszek rumu, trochę cynamonu, miód lub cukier, by cieszyć się rozgrzewającym smakiem herbaty.

Rozgrzewający Pu-erh

Herbata pu-erh, czyli herbata czerwona jest jedną z wielu rodzajów herbat. Swoją nazwę zawdzięcza czerwonemu kolorowi napoju, który powstaje z parzenia jej liści. Herbata Pu-erh poddawana jest dodatkowym procesom fermentacji, poza tym przechowuje się ją o wiele dłużej niż np. herbatę czarną. Proces jej leżakowania może trwać nawet 50 lat.

Herbata czerwona posiada właściwości rozgrzewjące podobnie jak herbata czarna, pozatym podobnie jak herbata zielona, pu-erh posiada szereg właściwości leczniczych np. wzmacnia organizm, obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie.

Przygotowanie rozgrzewjącej herbaty pu-erh jest bardzo proste. Z smakiem czerwonej herbaty, doskonale kompnuje się cytryna, sok malinowy oraz przyrawy orientalne takie jak imbir czy kardamon. Herbatę czerwoną parzymy około 5-7 minut w świeżo zagotowanym wrzątku.

Do sitka w którym parzymy herbatę dodajemy odrobinę startego imbiru oraz kilka ziaren kardamonu. Po około 5 do 7 minut wyciągamy naszą herbatę wraz z przyprawami. Na koniec do przygotowanego napoju dodajemy sok malinowy oraz cytrynę. Teraz wystarczy już tylko delektować się rozgrzewającym i słodkim smakiem herbaty pu-erh.



*DŁUGOTERMINOWA PROGNOZA POGODY NA PAŹDZIERNIK 2013
*KULTOWA DZIELNICA: Wybierz swoją dzielnicę i zagłosuj w plebiscycie
*Najpiękniejsze Polki w Kalendarzu Charytatywnym 2014 [ODWAŻNE ZDJĘCIA]
*Najlepsze przepisy na pyszne dania GOTUJ Z DZIENNIKIEM ZACHODNIM

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

polecane: FLESZ: Ekologia na co dzień: 6 mitów, w które wierzymy

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3