Spis treści
Dlaczego warto jeść bób? Jak go gotować?
Bób to doskonała przekąska, ale także baza sycącego dania. Zielone strączki, przypominające nieco nerki, dostarczają mnóstwo białka, błonnika, wapnia i kwasu foliowego. Większość spożywa go po obróbce cieplnej, zdarzają się jednak zwolennicy surowej wersji młodego warzywa. Co więcej, nieprzetworzony bób ma mieć więcej witamin i materiałów.
Jednak nie każdy powinien spożywać go na co dzień. Wielu z nas cierpi po jego zjedzeniu z powodu wzdęć i gazów – winne mogą być zarówno zawarte w nim oligosacharydy, jak i fruktoza oraz błonnik, pisze Marta Siesicka-Osiak, Strona Zdrowia.
Przy gotowaniu wydziela specyficzny zapach, ale to nic w porównaniu z właściwościami odżywczymi, jakich może dostarczać. Najlepszy bób to ten nieprzegotowany. Aby wyciągnąć głębię smaku, należy gotować go w wodzie z solą i cukrem, można też wybrać wersję z masłem. Dla zabicia nieprzyjemnego aromatu niektórzy dodają do garnka sok z cytryny lub zioła.
Bób w sprzedaży. Ile kosztuje kilogram?
Pierwszy krajowy bób trafił do sprzedaży pod koniec maja, ciężko jednak mówić o dużej dostępności. Wytłumaczenie jest proste, to dopiero początek sezonu, boom na strączki przypadnie na drugą połowę czerwca i lipiec. Idąc za prawem popytu i podaży, obecnie cena jest wysoka. Dopiero szczyt sezonu obniży stawki za kilogram.
Za polski bób tuż przed długim weekendzie trzeba było zapłacić w hurcie od 19 do 22 zł/kg. Na straganach najczęściej sprzedaje się półkilogramowe woreczki, tu cena jeszcze zaskakuje, niektóre stoiska oferują je za 20-25 zł. Dopiero za kilka tygodni cena spadnie, rok temu pod koniec czerwca mała paczka kosztowała poniżej 10 zł.
Nieco taniej można upolować letni przysmak bezpośrednio od rolnika. Lokalni dostawcy oferują w sieci bób na zamówienie. Oto kilka ogłoszeń:
Świętokrzyskie. Witam, mam do sprzedania młody, świeży bób prosto z pola, cena 12 zł za 0,5 kg.
Małopolskie. Świeży bób tylko 15 zł/kg.
Dolnośląskie. Pyszny bób z polskiego gospodarstwa, 25 zł za 0,5 kg.
Wielkopolskie. Sprzedam bób z własnej uprawy. Rwany na bieżąco pod zamówienie, 15 zł za pół kilograma.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.0/images/video_restrictions/0.webp)
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?