Jak ozdobić stół na Wielkanoc: Najmodniejsze ozdoby wielkanocne. Sprawdź trendy na Wielkanoc 2018
Wiosna i świąteczny nastrój zagoszczą w naszych domach już niebawem. Jak przystroić stół na Wielkanoc - pięknie i w zgodzie z trendami? Przebojem są żywe kompozycje w pięknych ceramicznych doniczkach, najlepiej niskich niczym misa, ale nie tylko (dominują kolory neutralne, ziemi, delikatne zielenie, beże i biele). Hitem są także ogrody i kompozycje w słojach.
Te wielkanocne są ozdobione ceramicznymi jajeczkami i figurkami zajączków - raczej jasne, białe lub szare. Jeśli chcemy być w trendach - z kolorami ostrożnie. Mogą być jednak srebrne doniczki wypełnione mchem i wówczas zajączki -także srebrne. Taki świąteczny glamour.
OZDOBY NA STÓŁ WIELKANOCNY
Jak podkreśla Olga Kolew, właścicielka gliwickiego studia florystycznego i kwiaciarni Tuli-Pan, najważniejsze jednak, aby cała kolorystyka kompozycji była utrzymana w naturalnej tonacji. Jeśli chcemy wykorzystać kwiaty sztuczne, to jak najbardziej przypominające naturalne i w dodatku także w bardzo stonowanych kolorach. W kompozycjach pojawia się także bardzo modny mech - nawet sztuczny, ale do złudzenia przypominający naturalny.
Modną ozdoba stołu wielkanocnego są także wianki z bukszpanu i mchu naturalnego.
Jeśli nie chcemy kupować, ani też nie mamy zdolności do układania kompozycji - zawsze sprawdzą się świeże kwiaty wiosenne, umieszczone w ładnym wazonie z jasnego szkła. Dodatkiem do nich będą gałązki świeżego bukszpanu.
Rzeżucha - piękna i pożyteczna
CO JEST MODNE NA WIELKANOC 2018?
Nieocenione walory ma rzeżucha. Piękna, świeża zieleń tej rośliny będzie. Może także stanowić główne wykończenie świątecznego stołu. Aby mieć pięknie wyrośniętą rzeżuchę, trzeba ją posiać jeszcze przed Wielkim Tygodniem. Najlepiej już przygotować wilgotne podłoże np. z ligniny i posypać nasionkami. Można to zrobić tradycyjnie na odwróconej do góry dnem miseczce, albo np. zasiać nasionka w skorupkach jajek. W tym celu robimy wydmuszki, wykorzystujemy skorupki po spożytych jajkach i przygotowujemy podobne podłoże jak wyżej. Trzeba pilnować, by było regularnie nawodnione
Nie tylko będzie tradycyjną, piękną ozdobą stołu. Warto pamiętać także o innych zaletach tej roślinki. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów oraz soli mineralnych. Jest ponadto źródłem łatwo przyswajalnego jodu. Ma właściwości odżywcze i regenerujące. I uwaga, rzeżucha jest także afrodyzjakiem.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Sałatki na Wielkanoc: pyszne, proste świąteczne sałatki PRZEPISY. Najlepsze sałatki na Wielkanoc. Idealne na śniadanie wielkanocne
Jajka faszerowane: pieczarkami, łososiem, awokado i szynką PRZEPISY NA WIELKANOC. Najlepsze jajka faszerowane na Wielkanoc.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
TYDZIEŃ Magazyn informacyjny reporterów Dziennika Zachodniego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?