18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak wybrać szparagi i jakie są ich rodzaje? Jak obierać i gotować szparagi? [WSZYSTKO O SZPARAGACH]

Barbara Kubica
Widzisz na straganie zielone łodygi szparagów? Kup je. Ten przysmak pojawia się w sklepach wyłącznie wiosną, a dość rzadko gości na naszych stołach. A szkoda, bo szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin. I co ważne są one niskokaloryczne: 100 gram szparagów ma tylko 18 kcal! Jakie są rodzaje szparagów? Jak wybrać szparagi i jak je przechowywać? Jak obierać i gotować szparagi? PRZECZYTAJ NASZ PORADNIK

Jakie są rodzaje szparagów?

W polskich sklepach zazwyczaj dostępne są dwa rodzaje tego warzywa: zielone i białe. Te pierwsze są z reguły cienkie i mają ostry, wyrazisty smak. Białe szparagi - preferowane w Europie - są nieco łagodniejsze i bardziej delikatne. W Anglii i we Włoszech popularniejsze są natomiast szparagi fioletowe.

PRZEPISY NA DANIA ZE SZPARAGAMI:
Szparagi, te pyszne szparagi (PRZEPISY)

Na co zwrócić uwagę, wybierając szparagi?

Jak wybrać dobre, świeże szparagi? Co zrobić by po ugotowaniu powstała z nich smaczna sałatka? Wybierając się na bazar należy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, aby główki szparagów były ściśle zamknięte. Warzywa powinny też być jędrne i sprężyste. Przy świeżych szparagach, po ściśnięciu końcówki, powinien wypłynąć sok.

Przechowywanie szparagów

Owinięte wilgotną ściereczką szparagi można przechowywać w lodówce maksymalnie trzy dni. Najlepiej jednak ugotować je zaraz po zakupieniu. Białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone i muszą zostać obrane (oprócz główek). Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką. Potem należy obciąć twarde, zdrewniałe końcówki. Świeżość szparagów sprawdzamy poprzez złamanie łodygi.

Dania ze szparagami. Z czym warto podać szparagi?

Co warto przygotować ze szparagów na domowy stół? Smaczne i popularne są omlety ze szparagami, tarty, zupy - kremy szparagowe, zapiekanki. Gotowanie szparagów nie jest wcale takie trudne. Zobacz FILMIKI

Gotowanie szparagów: Jak gotować zielone szparagi?

Jak obierać i gotować białe szparagi?

Jak obierać szparagi - Smak łowi Makłowicz

Garnek do gotowania szparagów



*WIELKI FINAŁ: Najpiękniejszy Rynek w woj. śląskim ZAGŁOSUJ i ZMIEŃ WYNIK
*MISS ŚLĄSKA I ZAGŁĘBIA 2013: TEGO NIE ZOBACZYCIE W TELEWIZJI
*Maluch z Allegro: Fabrycznie nowy Fiat 126 z 1979 r. i wielki skandal
*Dni Miast 2013 [PROGRAM IMPREZ]: Chorzów, Będzin, Ruda, Sosnowiec, Wodzisław i inne!

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo