Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić kluski śląskie? Prosty przepis kulinarny na pyszne kluski śląskie

Martyna Ludwig
Kluski śląskie to jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów śląskiej kuchni. Nie bez powodu, stanowią one bowiem główny dodatek do wielu dań, a najczęściej pojawiają się w towarzystwie tradycyjnych niedzielnych obiadów. Warto wiedzieć, w jaki sposób je przyrządzić – szczególnie że kluski śląskie są potrawą regionalną, która jednak zyskała ogólnopolski zasięg oraz popularność. Do jakich potraw pasują i który przepis jest najlepszy?

Przepis na kluski śląskie – który jest najlepszy?

Tradycyjny przepis na kluski śląskie jest nieskomplikowany i łatwy do zapamiętania, czym zyskał sobie popularność oraz miejsce w pamięci wielu pokoleń śląskich gospodyń.

Do zrobienia klusek śląskich będziemy potrzebować:

  1. 1 kg. ziemniaków (ugotowanych i przeciśniętych przez praskę)
  2. 1 jajko
  3. mąkę ziemniaczaną
  4. łyżeczkę soli
  5. jeżeli chcemy przygotować ciemne kluski, dodatkowo 3 surowe starte ziemniaki

Ugotowane i przeciśnięte ziemniaki należy przełożyć do miski i podzielić na cztery równe części. Jedną z nich wyjmujemy, a powstałe miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną w takiej ilości, by dokładnie wypełniła dziurę. Dodajemy wyjętą porcję ziemniaków, jajko, sól oraz – w przypadku ciemnych klusek – surowe przetarte i odsączone ziemniaki. Całość zagniatamy.

Z powstałej masy formujemy niewielkie spłaszczone lub okrągłe kluski, w których możemy dodatkowo zrobić dziurki za pomocą palca. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.

Jak zrobić kluski śląskie? Prosty przepis kulinarny na pyszne kluski śląskie
Arch.

Z czym podawać kluski śląskie?

Kluski śląskie można jeść na wiele mniej lub bardziej tradycyjnych sposobów:

  • z omastą: na przykład z boczku przesmażonego z cebulą
  • z niedzielnym śląskim obiadem, który składa się z rolady wołowej, sosu oraz ugotowanej czerwonej („modrej”) kapusty
  • z gulaszem czy różnego rodzaju pieczeniami
  • z sosem grzybowym
  • z zasmażaną kapustą

Ile kalorii mają kluski śląskie?

Jedna kluska śląska, ważąca około 20 gramów, zawiera około 26 kalorii. Zatem stugramowa porcja klusek posiada wartość energetyczną równą około 130 kcal.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!