Przepis na kluski śląskie – który jest najlepszy?
Tradycyjny przepis na kluski śląskie jest nieskomplikowany i łatwy do zapamiętania, czym zyskał sobie popularność oraz miejsce w pamięci wielu pokoleń śląskich gospodyń.
Do zrobienia klusek śląskich będziemy potrzebować:
- 1 kg. ziemniaków (ugotowanych i przeciśniętych przez praskę)
- 1 jajko
- mąkę ziemniaczaną
- łyżeczkę soli
- jeżeli chcemy przygotować ciemne kluski, dodatkowo 3 surowe starte ziemniaki
Ugotowane i przeciśnięte ziemniaki należy przełożyć do miski i podzielić na cztery równe części. Jedną z nich wyjmujemy, a powstałe miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną w takiej ilości, by dokładnie wypełniła dziurę. Dodajemy wyjętą porcję ziemniaków, jajko, sól oraz – w przypadku ciemnych klusek – surowe przetarte i odsączone ziemniaki. Całość zagniatamy.
Z powstałej masy formujemy niewielkie spłaszczone lub okrągłe kluski, w których możemy dodatkowo zrobić dziurki za pomocą palca. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
Z czym podawać kluski śląskie?
Kluski śląskie można jeść na wiele mniej lub bardziej tradycyjnych sposobów:
- z omastą: na przykład z boczku przesmażonego z cebulą
- z niedzielnym śląskim obiadem, który składa się z rolady wołowej, sosu oraz ugotowanej czerwonej („modrej”) kapusty
- z gulaszem czy różnego rodzaju pieczeniami
- z sosem grzybowym
- z zasmażaną kapustą
Ile kalorii mają kluski śląskie?
Jedna kluska śląska, ważąca około 20 gramów, zawiera około 26 kalorii. Zatem stugramowa porcja klusek posiada wartość energetyczną równą około 130 kcal.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?