Jesienne surówki nie tylko pysznie smakują, ale są też zdrowe. To dawka witamin oraz wartościowych minerałów. Zobacz propozycje!
Surówka kopenhaska
SKŁADNIKI:
pół główki sałaty lodowej - 170 g
3 średnie marchewki - 250 g
4 mniejsze ogórki konserwowe - 100 g
1 mała cebula - 50 g
garść natki pietruszki
1 średni ząbek czosnku
2 łyżki musztardy delikatesowej
4 łyżki jogurtu naturalnego
po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
WYKONANIE:
Wybierać średniej wielkości sałatę lodową. Zdjąć wierzchnie liście oraz odciąć niewielki głąb. Sałatę poszatkować i umieścić w misce. Marchewki umyć i obierać. Odciąć końce i zetrzeć je na tarce na grubych oczkach. Ogórki konserwowe obrać cienko. Odciąć im końce i zetrzeć na tarce, na takich samych oczkach jak marchew. Ogórki kiszone są dobrym zamiennikiem ogórków konserwowych. Niewielką cebulę obrać i poszatkować drobno. Można też użyć 2-3 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiem. Natkę pietruszki przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Osuszyć ją ręcznikiem papierowym i również poszatkować. W małej miseczce umieść razem cztery łyżki jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego oraz dwie łyżki musztardy delikatesowej. Obrać średniej wielkości ząbek czosnku i przepuścić przez praskę. Można też użyć płaską łyżeczkę czosnku suszonego. Wsypać po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Wszystkie składniki surówki umieścić w jednej misce i wymieszać dokładnie.