Taka „bomba” witaminowa to wyśmienity dodatek do obiadu
Jesień to czas, kiedy zmiana klimatu zwiększa zapotrzebowanie na bogatszą pod względem składników żywność. Chłód i coraz bardziej ograniczona ilość światła naturalnego zwiększają apetyt na jedzenie, jakie może rozgrzać organizm, wzmocnić go oraz dodać mu energii do działania. Jesienna pora daje jeszcze możliwość skorzystania z wielu świeżych darów natury. Nie ma ich już tak dużo jak latem, ale stanowią świetną bazę do przygotowania przepysznych wypieków i potraw – a także wspaniałych do nich dodatków. Te ostatnie to przede wszystkim apetyczne surówki, które stanowią „bombę” witaminową i wyśmienity element wielu dań, a nawet mogą służyć jako przekąska. Odgrywają niezwykle ważną rolę w codziennym funkcjonowaniu organizmu, bowiem nie tylko chwilowo zaspokajają głód bądź urozmaicają obiad, ale też są prostym i skutecznym sposobem na zmniejszenie ryzyka różnego rodzaju zachorowań. To dawka witamin oraz wartościowych minerałów, które wzmacniają organizm, poprawiają jego odporność, a także go odżywiają. Surówki pozytywnie wpływają na poprawę przemiany materii, a przy tym są sposobnością do delektowania się apetycznymi zestawami warzyw, z różnorodnymi nieraz dodatkami. Dzięki smacznie skomponowanym darom natury przysmaki te skutecznie poprawiają samopoczucie i stają się wartościową propozycją dla osób, które dbają o dobrą sylwetkę.
Jesienne surówki nie tylko pysznie smakują, ale są też zdrowe. Zobacz propozycje!
Propozycji na jesienne surówki jest sporo
Surówki, jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się z surowych warzyw, co stanowi ich najlepszą i najskuteczniej przyswajaną wersję. Dzięki temu zachowują wówczas wszystkie zawarte w nich witaminy oraz minerały, jakie w czasie różnego rodzaju obróbki – gotowania, pieczenia czy duszenia – niestety tracą na wartości. W związku z tym warto sięgać po tego typu dodatki do posiłków, bowiem w połączeniu z mięsem czy innymi składnikami tworzą niezwykle cenny zastrzyk niezbędnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia elementów. Najbardziej znaną oraz popularną surówką, która gości na polskich stołach jest ta ze startego jabłka oraz marchewki, a nierzadko też z dodatkiem kapusty kiszonej czy również czarnuszki. Bardzo często wraca ona jako dodatek do obiadów właśnie jesienią. Po okresie wakacyjnym, kiedy można było korzystać z letnich darów natury, kolejna pora roku daje możliwość czerpania z obecnie dostępnych pyszności. Oprócz nich, można też sięgać po mrożone warzywa, a także te oferowane w sklepach przez cały rok. Surówki są bardzo łatwe w przyrządzeniu. Wystarczy przygotować wszystkie potrzebne warzywa, pokroić je lub zetrzeć na dużych oczkach tarki, a następnie przyprawić odpowiednio solą i pieprzem czy dodatkowo ziołami. To bardzo lekki, a zarazem syty element posiłku, bowiem poza zdrowymi składnikami zazwyczaj nie używa się tam majonezu – jeśli już, to śladowe ilości, z użyciem na przykład z jogurtu greckiego. Najlepszym rozwiązaniem jest połączenie warzyw za pomocą oliwy lub oleju.
W załączonej galerii prezentujemy przepisy na najlepsze jesienne surówki z dodatkiem sezonowych warzyw oraz innych dostępnych pyszności. Zobacz wybrane propozycje i spróbuj przyrządzić wyśmienity w smaku oraz wartościowy dodatek do posiłku lub zdrową przekąskę!
Nie przeocz
Najlepsze atrakcje Krakowa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?