2 z 16
Poprzednie
Następne
Jesienne surówki nie tylko pysznie smakują, ale są też zdrowe. To dawka witamin oraz wartościowych minerałów. Zobacz propozycje!
Surówka Colesław
SKŁADNIKI:
1/2 białej kapusty (ok. 750 g)
1/4 cebuli
1 średnia marchewka
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 łyżki majonezu (lub jogurtu greckiego)
1/2 łyżki octu winnego lub ryżowego
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
koperek lub natka
WYKONANIE:
Kapustę umyć, obrać zewnętrzne liście jeśli są uszkodzone, przekroić na ćwiartki i wykroić głąb. Kapustę cieniutko poszatkować, włożyć do miski. Dodać obraną i drobno posiekaną cebulę oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Dodać majonez, wlać ocet winny z sokiem z cytryny oraz miodem i wszystko razem wymieszać. Można dodać posiekaną natkę lub koperek.