MAZUREK PISANKA
SKŁADNIKI:
- 60g margaryny
- 0,5 łyżki proszku do pieczenia
- 1 jajo
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
KREM:
- 150g margaryny
- 400g masy krówkowej-orzechowej
- 50g drobno pokrojonych orzechów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimna margarynę siekamy, dodajemy jajo i cukier waniliowy. Zagniatamy i formujemy płaskie jajo, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki na 1 godz. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 C
Krem: Margarynę ucieramy do białości, dodajemy po łyżce masę krówkową. Na ciasto nakładamy masę krówkową posypujemy posiekanymi orzechami, smarujemy kremem. Dekorujemy według uznania.
SZYNKA W GALARECIE Z CHRZANEM
SKŁADNIKI:
- 3 żółtka
- 1 mały słoik chrzanu
- ¼ kostki masła
- ½ łyżki śmietany
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżki musztardy
- 2 łyżki żelatyny
- 14 plastrów szynki konserwowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka utrzeć pomieszać ze wszystkimi składnikami, tak przygotowany farsz zawinąć w szynkę i ułożyć w głębokim półmisku. Ugotować bulion w ilości około 0,75l wymieszać z dwoma łyżkami żelatyny, schłodzić i żelującym się bulionem powoli zalać zwiniętą szynkę, odstawić do lodówki, podawać po stwardnieniu zalewy.
SAŁATA ZE SZPINAKIEM
SKŁADNIKI:
- 15 dag świeżego szpinaku
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 czerwona papryka
- 1 mały ogórek
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Sałatę i szpinak porwać na małe kawałki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, rzodkiewkę i ogórka. Z oliwy, wody, ziół prowansalskich oraz soli i pieprzu zrobić sos, polać nim warzywa. Odstaw na 15 minut, mieszając co jakiś czas.
BOCZEK PIECZONY Z NUTĄ MAJERANKU I CZOSNKU
SKŁADNIKI:
- 1,5 - 2 kg surowego boczku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki majeranku
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2-3 listki laurowe
- 2- ziarenka ziela angielskiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Boczek należy umyć i osuszyć. Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z sola. Dodajemy pieprz, majeranek i mieszamy. Nacieramy boczek z każdej strony, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie. Układamy ciasno w naczyniu i odstawiamy na około 12 godzin w chłodne ciemne miejsce. Następnie formujemy roladę z boczku, związujemy dratwa. Układamy w brytfance, przykrywamy i pieczemy w zależności od wielkość boczku 1,5 do 2 godzin w temperaturze 200 st. (góra -dół).
DŁUGOWIECZNA BABKA
SKŁADNIKI:
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dkg margaryny (Palma)
- 1 szklanka cukru
- Bakalie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Całe jaja ubić z cukrem dodać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną wlewając rozgrzaną margarynę , dodać bakalie. Piec około 45 minut w tem.170 C
JAJKA NA ZIELONO Z AWOKADO
SKŁADNIKI:
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 1 awokado średniej wielkości (ok.15dkg)
- 1 średni ogórek konserwowy
- 1 łyżka śmietany (18%)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej zieleniny (pietruszka, melisa)
- 10 połówek orzechów włoskich
- Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połowy, ostrożnie usunąć żółtka. Miąższ awokado utrzeć lub zmiksować ze śmietaną na jednolitą masę , dodać rozdrobnione żółtka, dobrze wymieszać do konsystencji gęstego kremu. Ogórek dokładnie osuszyć i bardzo drobno posiekać następnie wymieszać z masą awokadową. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Nakładać masę do zagłębień po żółtkach, przybrać połówkami orzechów, udekorować dowolnie zieleniną.
MAZUREK ORZECHOWY
SKŁADNIKI:
- ciasto
- 5 jaj
- 1 kostka masła
- 30 dkg cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki zmielonych orzechów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier waniliowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, stopniowo dodawać mąkę i mleko oraz proszek do pieczenia. Do gotowej masy dodać ubite na sztywno białka oraz zmielone orzechy. Delikatnie wymieszać. Wylać na brytfannę i piec około 50 minut tem. 175 C
SKŁADNIKI - Lukier:
- 1 białko
- 20 dkg cukru pudru
- 4 łyżki roztopionego letniego masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystko razem wymieszać, utrzeć i wylać na lekko ciepły placek, dekorować według upodobania.
PIECZEŃ RZYMSKA Z „POLĘDWICĄ”
SKŁADNIKI:
- 50 dkg polędwicy (wieprzowej)
- 50 dkg mięsa mielonego
- 20 dkg sera żółtego
- 30 dkg pieczarek (podsmażone)
- 330 ml śmietany kwaśnej
- 2 zupy cebulowe (wsypać suche)
- 1 jajo
- 3 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso mielone, pieprz, sól, przysmażone pieczarki dobrze wymieszać. Dodać śmietanę, a następnie starty na drobno ser żółty oraz resztę składników. Wyrobić masę mięsną. Weksówkę wysmarować tłuszczem, ułożyć połowę masy mięsnej , a na niej położyć polędwicę, przykryć druga połowa masy mięsnej. Piec w tem. 180 C przez około80 minut. Gotową pieczeń można posypać kminem lub majerankiem.
ROLADA SCHABOWA
- SKŁADNIKI:
- 1,2 kg schabu
- 30 dkg pieczarek
- 1 szt. cebula
- 1 szt. jajo
- Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Schab rozkroić wzdłuż. Drobno pokrojone pieczarki, cebulę oraz jajo usmażyć. Ostudzoną pastę wyłożyć na mięso, zawinąć i piec w piekarniku około 1-1,5 godz.
Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?