Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jeszcze zdążysz! Zrób mazurek w formie pisanki. Przepisy na wielkanocne smakołyki polecają gospodynie z KGW w Świnnej

RED
Przepisy pochodzą z książki ,,Kulinarne podróże po Śląsku”, wyd. Dziennik Zachodni, 2018 r.
Przepisy pochodzą z książki ,,Kulinarne podróże po Śląsku”, wyd. Dziennik Zachodni, 2018 r. Koło Gospodyń Wiejskich w Świnnej
Sprawdzone przepisy na wielkanocny stół polecają członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Świnnej. Wśród propozycji na słodko są m.in mazurek pisanka i długowieczna babka. Amatorom bardziej konkretnych dań polecają się szynka z chrzanem w galarecie, rolada schabowa, pieczeń rzymska z polędwicą czy kukułcze jaja. Jest też coś w wersji wege - przepyszne jajka na zielono z awokado! Zaskocz gości w te święta i zaserwuj wielkanocne przysmaki w niebanalnej odsłonie. Jeszcze zdążysz!

MAZUREK PISANKA

SKŁADNIKI:

  • 60g margaryny
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej

KREM:

  • 150g margaryny
  • 400g masy krówkowej-orzechowej
  • 50g drobno pokrojonych orzechów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimna margarynę siekamy, dodajemy jajo i cukier waniliowy. Zagniatamy i formujemy płaskie jajo, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki na 1 godz. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 C
Krem: Margarynę ucieramy do białości, dodajemy po łyżce masę krówkową. Na ciasto nakładamy masę krówkową posypujemy posiekanymi orzechami, smarujemy kremem. Dekorujemy według uznania.

SZYNKA W GALARECIE Z CHRZANEM

SKŁADNIKI:

  • 3 żółtka
  • 1 mały słoik chrzanu
  • ¼ kostki masła
  • ½ łyżki śmietany
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżki musztardy
  • 2 łyżki żelatyny
  • 14 plastrów szynki konserwowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka utrzeć pomieszać ze wszystkimi składnikami, tak przygotowany farsz zawinąć w szynkę i ułożyć w głębokim półmisku. Ugotować bulion w ilości około 0,75l wymieszać z dwoma łyżkami żelatyny, schłodzić i żelującym się bulionem powoli zalać zwiniętą szynkę, odstawić do lodówki, podawać po stwardnieniu zalewy.

SAŁATA ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 15 dag świeżego szpinaku
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały ogórek
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Sałatę i szpinak porwać na małe kawałki. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, rzodkiewkę i ogórka. Z oliwy, wody, ziół prowansalskich oraz soli i pieprzu zrobić sos, polać nim warzywa. Odstaw na 15 minut, mieszając co jakiś czas.

BOCZEK PIECZONY Z NUTĄ MAJERANKU I CZOSNKU

SKŁADNIKI:

  • 1,5 - 2 kg surowego boczku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2-3 listki laurowe
  • 2- ziarenka ziela angielskiego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Boczek należy umyć i osuszyć. Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z sola. Dodajemy pieprz, majeranek i mieszamy. Nacieramy boczek z każdej strony, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie. Układamy ciasno w naczyniu i odstawiamy na około 12 godzin w chłodne ciemne miejsce. Następnie formujemy roladę z boczku, związujemy dratwa. Układamy w brytfance, przykrywamy i pieczemy w zależności od wielkość boczku 1,5 do 2 godzin w temperaturze 200 st. (góra -dół).

DŁUGOWIECZNA BABKA

SKŁADNIKI:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dkg margaryny (Palma)
  • 1 szklanka cukru
  • Bakalie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Całe jaja ubić z cukrem dodać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną wlewając rozgrzaną margarynę , dodać bakalie. Piec około 45 minut w tem.170 C

JAJKA NA ZIELONO Z AWOKADO

SKŁADNIKI:

  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 awokado średniej wielkości (ok.15dkg)
  • 1 średni ogórek konserwowy
  • 1 łyżka śmietany (18%)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej zieleniny (pietruszka, melisa)
  • 10 połówek orzechów włoskich
  • Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połowy, ostrożnie usunąć żółtka. Miąższ awokado utrzeć lub zmiksować ze śmietaną na jednolitą masę , dodać rozdrobnione żółtka, dobrze wymieszać do konsystencji gęstego kremu. Ogórek dokładnie osuszyć i bardzo drobno posiekać następnie wymieszać z masą awokadową. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Nakładać masę do zagłębień po żółtkach, przybrać połówkami orzechów, udekorować dowolnie zieleniną.

MAZUREK ORZECHOWY

SKŁADNIKI:

  • ciasto
  • 5 jaj
  • 1 kostka masła
  • 30 dkg cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki zmielonych orzechów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, stopniowo dodawać mąkę i mleko oraz proszek do pieczenia. Do gotowej masy dodać ubite na sztywno białka oraz zmielone orzechy. Delikatnie wymieszać. Wylać na brytfannę i piec około 50 minut tem. 175 C

SKŁADNIKI - Lukier:

  • 1 białko
  • 20 dkg cukru pudru
  • 4 łyżki roztopionego letniego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystko razem wymieszać, utrzeć i wylać na lekko ciepły placek, dekorować według upodobania.

PIECZEŃ RZYMSKA Z „POLĘDWICĄ”

SKŁADNIKI:

  • 50 dkg polędwicy (wieprzowej)
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 20 dkg sera żółtego
  • 30 dkg pieczarek (podsmażone)
  • 330 ml śmietany kwaśnej
  • 2 zupy cebulowe (wsypać suche)
  • 1 jajo
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso mielone, pieprz, sól, przysmażone pieczarki dobrze wymieszać. Dodać śmietanę, a następnie starty na drobno ser żółty oraz resztę składników. Wyrobić masę mięsną. Weksówkę wysmarować tłuszczem, ułożyć połowę masy mięsnej , a na niej położyć polędwicę, przykryć druga połowa masy mięsnej. Piec w tem. 180 C przez około80 minut. Gotową pieczeń można posypać kminem lub majerankiem.

ROLADA SCHABOWA

  • SKŁADNIKI:
  • 1,2 kg schabu
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. jajo
  • Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Schab rozkroić wzdłuż. Drobno pokrojone pieczarki, cebulę oraz jajo usmażyć. Ostudzoną pastę wyłożyć na mięso, zawinąć i piec w piekarniku około 1-1,5 godz.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera