Kapusta z grzybami to jedno z najważniejszych dań wigilijnych
Kapusta z grzybami, obok karpia smażonego, barszczu z uszkami czy pierogów, to jedno z dwunastu dań wigilijnych. Najlepiej przygotować ją kilka godzin przed kolacją wigilijną, aby całość się przegryzła. Jeśli macie możliwość, aby kapustę z grzybami ugotować dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie jeszcze lepsza.
Przygotowując kapustę z grzybami warto kupić dobrą kapustę kiszoną, np. ekologiczną. Zwróćcie uwagę na to, czy jest to na pewno kapusta kiszona, a nie kwaszona. Idealna sytuacja to taka, kiedy macie samodzielnie ukiszoną kapustę. Wtedy wigilijna kapusta z grzybami będzie naprawdę przepyszna!
Kapusta z grzybami: przepis
Oto prosty i sprawdzony przepis na wigilijną kapustę z grzybami:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 50 g grzybów suszonych: podgrzybków lub borowików szlachetnych
- 2 cebule szalotki
- szklanka wody przegotowanej
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- pieprz w kulkach
- sól himalajska
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- łyżka oleju do smażenia
Czytaj także
Jak ugotować kapustę z grzybami - krok po kroku:
- Suszone grzyby wrzucamy do rondelka i zalewamy wrzącą wodą.
- Grzyby gotujemy przez 15-20 minut - do miękkości - na bardzo małym ogniu.
- Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą, aby była mniej kwaśna i odciskamy z nadmiaru wody.
- Szatkujemy kapustę nożem i wrzucamy do garnka z grubszym dnem.
- Dolewamy pół szklanki wody i dodajmy przyprawy.
- Gotujemy kapustę na małym ogniu przez ok. 20-25 minut (w zależności od tego, jak twarda była kiszona kapusta).
- Szalotki obieramy z łupin, kroimy w drobną kostkę.
- Cebule wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i krótko przesmażamy. Powinna się zeszklić.
- Ugotowany grzyby odsączamy z wody i studzimy. Uwaga, nie wylewamy wody z grzybów!
- Wystudzone grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
- Do garnka z ugotowaną kapustą dodajemy zeszkloną cebulkę i pokrojone grzyby.
- Dolewamy pół szklanki wody z ugotowanych grzybów, aby kapusta była wilgotna.
- Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Czytaj także
Uwaga, do kapusty z grzybami można przygotować zasmażkę z 2 łyżek masła i łyżki mąki, które mieszamy i przesmażamy na patelni aż się połączą. Potem dodajemy do kapusty i mieszamy. Jednak jeśli kapustę planujemy jeść jeszcze kilka dni po Wigilii, lepiej z zasmażki zrezygnować. Ponadto kapusta z grzybami bez zasmażki jest lżej strawna, co akurat w przypadku dań wigilijnych jest ważne.
Smacznego!
Zobaczcie koniecznie
Dasz radę na święta? Spróbuj
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?