Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kapusta z grzybami: domowy, sprawdzony przepis na jedno z najważniejszych dań na Wigilię. Z grzybami, borowikami, podgrzybkami, pieczarkami

MAO
Kapusta z grzybami: tradycyjny, domowy i sprawdzony przepis na pyszną kapustę z grzybami. W Wigilię musi się udać. Dlatego mamy dla was przepis na kapustę wigilijną. Bo pyszna kapusta z grzybami to jedno z dań wigilijnych, na które czeka się cały rok. W wielu domach jest obowiązkowa na wigilijny stole. Ale sporo Polaków kapusty z grzybami nie je w Wigilię Bożego Narodzenia, bowiem na ich stole króluje kapusta z grochem. Tak czy siak kapusta być musi. My zapewniamy, że wigilijna kapusta z grzybami jest pyszna. Najlepsza jest z prawdziwkami, choć nie brakuje zwolenników kapusty z podgrzybkami.

Kapusta z grzybami to jedno z najważniejszych dań wigilijnych

Kapusta z grzybami, obok karpia smażonego, barszczu z uszkami czy pierogów, to jedno z dwunastu dań wigilijnych. Najlepiej przygotować ją kilka godzin przed kolacją wigilijną, aby całość się przegryzła. Jeśli macie możliwość, aby kapustę z grzybami ugotować dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie jeszcze lepsza.

Przygotowując kapustę z grzybami warto kupić dobrą kapustę kiszoną, np. ekologiczną. Zwróćcie uwagę na to, czy jest to na pewno kapusta kiszona, a nie kwaszona. Idealna sytuacja to taka, kiedy macie samodzielnie ukiszoną kapustę. Wtedy wigilijna kapusta z grzybami będzie naprawdę przepyszna!

Kapusta z grzybami: przepis

Oto prosty i sprawdzony przepis na wigilijną kapustę z grzybami:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 50 g grzybów suszonych: podgrzybków lub borowików szlachetnych
  • 2 cebule szalotki
  • szklanka wody przegotowanej
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • pieprz w kulkach
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • łyżka oleju do smażenia

Czytaj także

Jak ugotować kapustę z grzybami - krok po kroku:

  1. Suszone grzyby wrzucamy do rondelka i zalewamy wrzącą wodą.
  2. Grzyby gotujemy przez 15-20 minut - do miękkości - na bardzo małym ogniu.
  3. Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą, aby była mniej kwaśna i odciskamy z nadmiaru wody.
  4. Szatkujemy kapustę nożem i wrzucamy do garnka z grubszym dnem.
  5. Dolewamy pół szklanki wody i dodajmy przyprawy.
  6. Gotujemy kapustę na małym ogniu przez ok. 20-25 minut (w zależności od tego, jak twarda była kiszona kapusta).
  7. Szalotki obieramy z łupin, kroimy w drobną kostkę.
  8. Cebule wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i krótko przesmażamy. Powinna się zeszklić.
  9. Ugotowany grzyby odsączamy z wody i studzimy. Uwaga, nie wylewamy wody z grzybów!
  10. Wystudzone grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
  11. Do garnka z ugotowaną kapustą dodajemy zeszkloną cebulkę i pokrojone grzyby.
  12. Dolewamy pół szklanki wody z ugotowanych grzybów, aby kapusta była wilgotna.
  13. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Czytaj także

Uwaga, do kapusty z grzybami można przygotować zasmażkę z 2 łyżek masła i łyżki mąki, które mieszamy i przesmażamy na patelni aż się połączą. Potem dodajemy do kapusty i mieszamy. Jednak jeśli kapustę planujemy jeść jeszcze kilka dni po Wigilii, lepiej z zasmażki zrezygnować. Ponadto kapusta z grzybami bez zasmażki jest lżej strawna, co akurat w przypadku dań wigilijnych jest ważne.

Smacznego!

Zobaczcie koniecznie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera