Teraz wszystkie petycje trafią na biurko Janusza Związka - Generalnego Lekarza Weterynarii. Jak mówi Jacek Bożek, prezes klubu mają one skłonić Związka do przypomnienia sieciom handlowym o konieczności przestrzegania ustawy o ochronie zwierząt podczas masowej sprzedaży ryb w okresie przedświątecznym .
- Nam nie chodzi o to, by zniechęcać ludzi do jedzenia karpi. Chcemy tylko, aby te zwierzęta nie cierpiały w drodze między sklepem a wigilijnym stołem - wyjaśnia Bożek i zachęca, by zrezygnować z zakupu żywych zwierząt, które trzeba później przetransportować do domu, by następnie trzymać je tam w wannie.
- Ten "zwyczaj" narodził się po wojnie kiedy to karpia rzucano na rynek nieraz 2 tygodnie przed świętami i aby mieć świeżą ryby na wigilię zaczęto je trzymać w wannach -mówi Bożek.
Prowadzona od wielu lat przez ekologów batalia powoli zaczyna przynosić efekty. Żadna z dużych sieci handlowych nie zrezygnowała co prawa ze sprzedaży żywych karpii, ale ich przedstawiciele przyznają, że gusty klientów wyraźnie się zmieniły.
- Na przestrzeni ostatnich lat systematycznie wzrasta nam sprzedaż ryb z lodu - przyznaje Dorota Patejko, rzeczniczka sieci Auchan Polska. Podobny opinię usłyszeliśmy od Agnieszki Łukiewicz - Stachery, rzeczniczki Reala.
- W skali kraju widać zarówno mniejszą popularność żywego karpia, jak też odejście klientów od tej ryby na rzecz innych gatunków - mówi rzeczniczka Reala. Zastrzega jednak, że nasz region jest pewnym wyjątkiem od tej reguły.
- Śląsk jest dość tradycyjny. Tutaj zdecydowana większość klientów woli karpia. Widać też spore przywiązanie do kupna żywej ryby. Mam sygnały z tutejszych sklepów, że klienci nieraz wolą czekać na dostawę świeżych karpi aniżeli kupić te z lodu, choć leżą one na tym samym stoisku - mówi Agnieszka Łukiewicz - Stachera.
Karp ma też swoje prawa. Jakie?
Nie wolno zabijać karpii w obecności dzieci. Na terenie sklepów miejsca, gdzie uśmierca się ryby powinne być oddzielone parawanem lub przenośną ścianką od reszty stoiska.
Woda w basenie powinna być wymieniana nie rzadziej iż co 48 godzin, a jej temperatura nie powinna przekraczać 10 stopni Celsjusza.
Ryby z widocznymi ranami powinne być zabijane natychmiast po przewiezieniu do sklepu.
Pojemnik, w którym przenosimy rybę do domu powinien umożliwić jej przyjęcie naturalnej pozycji, a masa wody powinna 2 razy przekraczać masę karpia.
Jeśli transportujemy rybę w opakowaniu bez wody, to musimy zadbać, aby jej ciało nie stykało się całą powierzchnią ze ścianą opakowania (czyli nie można karpia owinąć folią). Ponadto torba, w której znajduje się ryba musi pozostać niezawiązana.
Źródło: Wytyczne Głównego Lekarza Weterynarii
* CZYTAJ KONIECZNIE:
MISS POLONIA 2011: MARCELINA ZAWADZKA [ZOBACZ ZDJĘCIA]
QUEEN OF THE WORLD NATALIA WESOŁOWSKA [SESJA SPECJALNA]
NAJLEPSZE PREZENTY POD CHOINKĘ - PORADNIK DZ [ZDJĘCIA I CENY] - ZOBACZ KONIECZNIE
*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera
SPORTOWY TYDZIEŃ W NM: Najdrożsi piłkarze śląskich klubów [RANKING] | Najlepsza strona WWW klubu z 4. ligi | NASI ZAGRANICĄ. Historyczne transfery w piłce
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?