Katowice. Nowa restauracja oficjalnie otwarta. To Rotiseria Marcina Czubaka. Lokal działa na Starym Dworcu

Justyna Przybytek - Pawlik
Justyna Przybytek - Pawlik
Rotiseria w Katowicach. Restaurację otwarto 8 kwietnia na Starym Dworcu.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Rotiseria w Katowicach. Restaurację otwarto 8 kwietnia na Starym Dworcu.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Marzena Bugała
Udostępnij:
Nowa restauracja w Katowicach oficjalnie otwarta. Ruszyła, mimo pandemii koronawirusa, w czwartek, 8 kwietnia. To Rotiseria, autorski koncept gastronomiczny Marcina Czubaka. Lokal działa na Starym Dworcu. Zajrzeliśmy.

W Katowicach otwarto nową restaurację. To Rotiseria na Starym Dworcu

Otwierać restaurację w trakcie pandemii koronawirusa i trwającego od miesięcy lockdownu dla gastronomii to nie lada wyzwanie. Podjął je Marcin Czubak, przed laty finalista telewizyjnego show Top Chef, a także szef popularnej Oficyny w Katowicach. Rosteria ruszyła w czwartek, 8 kwietnia. Lokal znajduje się na Starym Dworcu przy Dworcowej 6 - tuż obok odnowionej hali zegarowej.

W środku na razie pustki, bo z uwagi na obostrzenia sanitarne dania serwowane są obecnie przede wszystkim na wynos i z dowozem (można je też odbierać osobiście). W menu znajdziemy zarówno potrawy mięsne, jak i wegetariańskie i wegańskie. Specjalnością lokalu jest certyfikowany kurczak z chrupiącą skórką, ale w karcie są także inne dania z drobiu oraz wybór dań wegańskich – m.in. pieczony kalafior, bakłażan czy ananas.

- Myślę, że wielu z nas pamięta smak i zapach jedzenia spod szyldu „kurczak z rożna". Z biegiem czasu ta według mnie niedoceniana metoda przyrządzania drobiu zniknęła w krajobrazu naszych ulic. Postanowiłem wrócić do tego konceptu, nadając mu nową odsłonę. Będziemy piec nie tylko mięso, ale także warzywa i owoce – opowiadał Marcin Czubak.

Jak dodawał, restauracja będzie serwowała casual fast food. - Pod tym określeniem kryje się położenie ogromnego nacisku na najwyższą jakość składników i przyjazne podejście do środowiska. Wszystkie produkty pochodzą z certyfikowanych hodowli i upraw. Także sposób podania w całościowo jadalnych talerzach z otręb odznacza się wyjątkową dbałością o naturę – podkreślał szef kuchni.

Nie przeocz

Przybywa restauracji na Starym Dworcu w Katowicach. A będzie ich jeszcze więcej

Dodajmy, że to już kolejny lokal gastronomiczny otwierany w Starym Dworcu w Katowicach. Zabytkowy kompleks jest remontowany od końca 2016 roku. Efekty przeprowadzonych prac widać w odnowionych segmentach o numerach 2, 4 i 6 od strony ulicy Mariackiej. Pod numerem „6” jest zresztą perełka całości, czyli dawna hala zegarowa. Ponadto odnowiono także narożny segment u zbiegu Dworcowej i św. Jana.

We wszystkich budynkach oczyszczono elewację, wymieniono okna i dach, a do kolejnych przebudowanych wnętrz wprowadzają się nowi najemcy, w tym m.in. lokale gastronomiczne. Aktualnie w Starym Dworcu działają bar sushi - Mijuba, Taj Katowice oraz Pasibus. Rotiseria jest czwartą restauracją w tym miejscu. Poza tym na Starym Dworcu są też biura, a w hali zegarowej - oddział banku.

Oczywiście remont kompleksu nadal trwa. Obecnie modernizacja objęła największą, centralną część. Po zakończeniu prac w „8” będzie powierzchnia usługowo-handlowa oraz biurowa, natomiast parter i poziom -1 mają zostać przeznaczone na gastronomię.

Zobacz koniecznie

Musisz to wiedzieć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wizyta Janet Yellen w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie