Kocham Beskidy, bo... Odc. 25 Grzybobranie

Jacek Drost, Łukasz Klimaniec, JMZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (5 zdjęć)
Jak na grzyby, to w Beskidy! Jesienią w beskidzkich lasach można zaobserwować wysyp grzybów. – Gdzie się nogę wciśnie, tam grzyby rosną – mówi Justyn Kołek z Międzybrodzia Bialskiego, ceniony w kraju grzyboznawca, z którym wybraliśmy się na grzybobranie.

Beskidzkie lasy są znakomitym miejsce na grzybobranie. A jesień to właśnie ten czas, by wybrać się z koszykiem do lasu, bo jest co zbierać. Wędrując górskimi szlakami, czy przejeżdżając obok jakiekolwiek lasu widać wielu grzybiarzy. Ale na grzybach trzeba się znać. Bo ich zbieranie, a właściwie zjedzenie zebranych grzybów, może zakończyć się tragicznie.

- W beskidzkich lasach jest bardzo dużo śmiertelnie trujących muchomorów - muchomor sromotnikowy zielonawy czy muchomor biały jadowity. Szczególnie dużo jest tych pierwszych – przestrzega Justyn Kołek z Międzybrodzia Bialskiego, ceniony w kraju grzyboznawca. - Uważajmy na grzyby, które mają od spodu blaszki, a szczególnie te o zróżnicowanym zielonym odcieniu kapelusza. Muchomor sromotnikowy zielonawy jest mylony z gołąbkiem modro- żółtym i gołąbkiem zielonawym, z czubajką kanią czy gąską zielonką, która jesienią występuje na terenach piaszczystych. Natomiast muchomor biały jadowity mylony jest z pieczarką – wyjaśnia.

Justyn Kołek to ekspert w dziedzinie grzybów. Jego wiedza na ten temat jest ogromna i nieoceniona. Ukończył wielostopniowe kursy specjalistyczne, uczył się pod okiem najlepszych specjalistów Polskiej Akademii Nauk w Krakowie, a także innych ośrodkach. Lata doświadczeń i zgłębiania tej dziedziny sprawiły, że zyskał miano znakomitego grzyboznawcy.

Z panem Justynem wybraliśmy się na grzyby w rejon Przegibka. W trakcie wędrówki zwracał uwagę, że mając wątpliwości w przypadku znalezionego grzyba zbierać tylko te, które od spodu kapelusza mają rurki, a inaczej gąbkę czy siateczkę.

- Wśród tych grzybów nie ma powodujących najcięższe zatrucia, a najwyżej zatrucia gastryczne. Nie wykonujmy też żadnych prób smakowych. Grzyby śmiertelnie trujące są łagodne w smaku i żadna obróbka termiczna nie przyniesie efektu. A kiedy poczujemy się źle po zjedzeniu grzybów leśnych, skontaktujmy się z lekarzem, nawet jeśli objawy przejdą, bo może nastąpić ciężki nawrót zatrucia, którego efektem jest śmierć - przestrzega.
Warto w takich sytuacjach mieć resztkę potrawy ze zjedzonych grzybów, która przydaje się w badaniach toksykologicznych.

POLECAMY TWOJEJ UWADZE

Czy rozumiesz gwarę uczniów? To jest wyzwanie! ROZWIĄŻ QUIZ

Zadyma na meczu Górnik - Piast. Kibole zepsuli święto ZDJĘCIA + WIDEO

Ile zarabiają prostytutki na Śląsku i za co RAPORT

Materiał oryginalny: Kocham Beskidy, bo... Odc. 25 Grzybobranie - Dziennik Zachodni

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3