Kto powinien unikać kiszonej kapusty? Choroby nerek, serca i tarczycy mogą być przeciwskazaniami do jej jedzenia. Uważać muszą też alergicy

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Choć kiszona kapusta jest wyjątkowo zdrowym produktem, to niektóre osoby nie powinny spożywać jej w nadmiarze lub w ogóle muszą z niej zrezygnować. Sprawdź na kolejnych slajdach czy jesteś w tej grupie.
Choć kiszona kapusta jest wyjątkowo zdrowym produktem, to niektóre osoby nie powinny spożywać jej w nadmiarze lub w ogóle muszą z niej zrezygnować. Sprawdź na kolejnych slajdach czy jesteś w tej grupie. ELEVATE/Pexels
Kapusta kiszona to wyjątkowo zdrowe i niskokaloryczne pożywienie. Jest cennym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz bakterii o działaniu probiotycznym. Jednak nie każdy ma możliwość cieszyć się jej smakiem i właściwościami. Są osoby, którym kiszona kapusta może zaszkodzić. Nie należy także spożywać jej przyjmując określone leki. Zobacz, czy możesz jeść ją bez obaw o swoje zdrowie.

Spis treści

Kto i dlaczego powinien unikać jedzenia kapusty kwaszonej?

Najbardziej znanym efektem ubocznym spożycia sporych ilości kapusty kiszonej są objawy ze strony układu pokarmowego:

  • biegunka,
  • wzdęcia,
  • gazy.

Ze względu na możliwość wystąpienia tych skutków ubocznych, pacjenci stosujący dietę lekkostrawną z powodu chorób przewlekłych, osoby o wrażliwym układzie pokarmowym oraz małe dzieci, powinny unikać nadmiernego spożywania kiszonek. Wyjątkowo ciężkostrawna jest kiszona kapusta w postaci bigosu z dodatkiem tłustego mięsa.

Także chorzy przyjmujący leki przeciwzakrzepowe powinni skonsultować się z lekarzem w kwestii spożywania kiszonej kapusty, ponieważ zawiera ona duże ilości witaminy K, zmniejszającej przeciwzakrzepowe działanie farmaceutyków. Sprawdź, w naszej galerii komu jeszcze może zaszkodzić jedzenie tej kiszonki.

Kto nie powinien jeść kapusty kiszonej?

Czy można zmniejszyć ilość soli w kapuście kiszonej?

Wiele przeciwwskazań dotyczących niejedzenia kapusty kiszonej wynika z dużej ilości soli dodawanej do niej podczas kiszenia. Aby proces fermentacji kapusty przebiegał w odpowiedni sposób, powinna być ona posolona w proporcjach 25 g soli na 1 kg kapusty. Dodanie mniejszej ilości może zaburzyć wzrost bakterii kwasu mlekowego, dlatego nie można z niej zrezygnować.

Jedyną z domowych metod pozbycia się nadmiaru soli z kiszonki jest kilkukrotne opłukanie kapusty pod bieżącą wodą przed przyrządzeniem z niej potrawy. Jednak płucząc ją, jednocześnie pozbawiamy kapustę kwasu mlekowego i innych wartościowych substancji, dlatego nie jest to polecany sposób.

Skuteczne może być jedynie sięganie po kiszonki w rozsądnych ilościach, a w szczególnych przypadkach po skonsultowaniu się z lekarzem prowadzącym.

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

iPolitycznie - Ustawa o wyrównywaniu szans w przygotowaniu - skrót

Materiał oryginalny: Kto powinien unikać kiszonej kapusty? Choroby nerek, serca i tarczycy mogą być przeciwskazaniami do jej jedzenia. Uważać muszą też alergicy - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie