Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Probiotyki to drobnoustroje o korzystnym działaniu na zdrowie. Należą do nich przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, choć również niektóre gatunki drożdży. Mikroorganizmy z tej grupy wspierają zdrowie na różne sposoby, m.in. kształtując odporność organizmu. Ich źródłem są fermentowane napoje mleczne, kiszonki warzywne i tradycyjne przetwory azjatyckie. Sprawdź 10 produktów probiotycznych, które warto wybierać najczęściej! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Probiotyki to drobnoustroje o korzystnym działaniu na zdrowie. Należą do nich przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, choć również niektóre gatunki drożdży. Mikroorganizmy z tej grupy wspierają zdrowie na różne sposoby, m.in. kształtując odporność organizmu. Ich źródłem są fermentowane napoje mleczne, kiszonki warzywne i tradycyjne przetwory azjatyckie. Sprawdź 10 produktów probiotycznych, które warto wybierać najczęściej! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. pixelsaway/123RF
Udostępnij:
Probiotyki to korzystne bakterie, które zasiedlają organizm, a zwłaszcza jelito, wspierając stan naszego zdrowia. Ich naturalnym źródłem są fermentowane produkty mleczne, warzywne kiszonki i tradycyjne przetwory azjatyckie. Ich regularne spożywanie wspomaga układ odpornościowy, hamuje stan zapalny oraz pomaga zachować lepszy nastrój i szczuplejszą sylwetką. Sprawdź, które pokarmów zawierających naturalne probiotyki warto włączyć do codziennej diety.

Spis treści

Co nam dają probiotyki?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przy spożywaniu w odpowiednich ilościach mają korzystny wpływ na zdrowie dzięki oddziaływaniu na mikroflorę przewodu pokarmowego. Należą do nich przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, głównie rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, ale także niektóre grzyby, jak np. drożdże Saccharomyces boulardii.

Probiotyczne drobnoustroje stanowią kluczowy składnik naturalnej mikroflory jelit, ale także skóry i innych miejsc w organizmie. Są czynnikiem chroniącym przed działaniem środowiska zewnętrznego, głównie chorobotwórczych i gnilnych mikrobów czy toksyn. Wytwarzają związki sprzyjające zdrowiu, a zawarte w żywności zwiększają przyswajalność jej cennych składników.

Badania pokazują coraz liczniejsze korzyści z utrzymania równowagi mikroflory jelitowej, począwszy od sprawnego trawienia, poprzez poprawę odporności, wygaszanie stanów zapalnych i zapobieganie tyciu, aż po utrzymanie dobrego nastroju.

Choć w stanach deficytów odporności lub problemów trawiennych można sięgać po kapsułki z probiotykami, na co dzień zaleca się spożywanie chociaż niewielkich ilości produktów naturalnych, których wybór jest całkiem spory.

Sprawdź 10 najbardziej polecanych pokarmów probiotycznych, które wspomogą równowagę mikroflory jelitowej.

Produkty fermentowane czy gotowy probiotyk?

Źródłem dobroczynnych mikroorganizmów są produkty fermentowane, zarówno te mleczne, jak i warzywne czy sojowe, do których należą tradycyjne przetwory kuchni polskiej (kiszona kapusta, ogórki czy buraki i zakwas buraczany) oraz azjatyckiej (np. kimchi, tempeh, sos sojowy, miso, natto). Z tego powodu one również bywają określane jako probiotyki, choć formalnie nie jest to termin prawidłowy.

Pożyteczne drobnoustroje mogą być dostarczane również w postaci suplementów diety. Tu jednak probiotyk podlega ściśle określonym wymogom: jako probiotyczne szczepy bakterii określa się te kolonie bakterii, których działanie zostało potwierdzone naukowo (stąd specjalne oznaczenia literowo-cyfrowe), a przy tym mające zdolność dotarcia do jelita grubego i jego zasiedlania bez wywoływania skutków ubocznych.

Dowiedz się więcej na temat:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Małpia ospa może być użyta jako broń biologiczna

Wideo

Materiał oryginalny: Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha - Strona Zdrowia

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mira

kimchi to ostatnio przebuj :D smaczne i zdrowe , ale jak to polak najwiecej jem kiszonej kapusty , do wzmocnienia odpornosci pije razem z dziecmi syrop sambucol z czarnego bzu

J
Jarosław Klimkowski
Budowa flory jelitowej zaczyna się w zasadzie od przejęcia jej od mamy w trakcie naturalnego porodu. A noworodkowi z cesarskiego cięcia kiszonki nie podasz ;-) Tutaj swoją rolę odgrywają suplementy (estabiom itp.), oczywiście w kropelkach.
s
stach

To nie znaczy ze wit C nie działa i nie ma takich właściwości.

Zróbcie badania na pewno jacyś ochotnicy się znajdą, zamiast dostać chemie i pożyć pół roku rok.

Jaka jest przeżywalność po chemioterapii w ciągu 5 lat? wygooglujcie sobie

Przejdź na stronę główną Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie