Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia kibica Euro 2012: Przekąska na mecz Czechy - Portugalia

Aldona Minorczyk-Cichy
Żarty się skończyły. W turnieju piłkarskim zostali sami najlepsi. Kuchnia też musi być konkretna. Słowem - idziemy w mięsa. Oto coś w sam raz na mecz Czechy-Portugalia!

Gulasz piwny po czesku. Składniki: pół kilo wieprzowiny, 2 cebule, olej, kminek 1 łyżeczka, pół litra piwa jasnego, papryka mielona 1 łyżka, chleb razowy 1 kromka, sól, pieprz. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę, obsypać delikatnie sproszkowaną papryką. Cebule obrać, pokroić w grubą kostkę i zrumienić na oleju. Dodać mięso. Cały czas mieszać. Smażyć przez około 10 minut. Posypać kminkiem, wlać połowę piwa. Rondel przykryć i gotować przez 45 minut na małym ogniu. W międzyczasie pokruszyć drobno chleb razowy, dodać do mięsa razem z resztą piwa. Gotować na małym ogniu dodatkowo przez 15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z knedlami.

WSZYSTKO O EURO 2012 NA DZIENNIKZACHODNI.PL W NASZYM SERWISIE SPECJALNYM

Do wyboru coś z kuchni portugalskiej - pieczeń wieprzowa z ziołami. Składniki: 1 kg wieprzowiny , 1 szklanka białego wytrawnego wina, 4 łyżki octu, czosnek, liście laurowe, goździki, cząber, majeranek (po łyżeczce), sól, pieprz, 6 kromek pszennego chleba, smalec. Ucieramy przyprawy z czosnkiem, dodajemy wino i ocet winny. Mięso kroimy w plastry i wkładamy do marynaty. Po kilku godzinach obsmażamy na smalcu i zalewamy marynatą. Dusimy na małym ogniu. Z chleba robimy grzanki. Podajemy na nich mięso. Polewamy sosem, dekorujemy pomarańczą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!