Tradycyjne śląskie przepisy babci Rozalii. Te przepisy przywiodą wam wspomnienia
Śląskie babcie, z ich niezwykłą umiejętnością kulinarnej sztuki, przekazały nam nie tylko przepisy, ale przede wszystkim dziedzictwo smaku. To kulinarne...
Mięciutkie kluseczki z sosem rozgrzeją i nasycą. Sprawdź przepis
Kopytka z sosem pieczarkowym to danie, które pobudzi kubki smakowe i umili jesienne, zimne, ponure popołudnia. Idealnie sprawdzi się na obiad w dzień, w który...
Osłodzą jesienny wieczór. Racuchy z dyni na podwieczorek na ciepło
Racuchy z dyni tak wciągają, że nie sposób odmówić sobie dokładki, a nawet dwóch. Puszyste, lekko słodkie, o delikatnie dyniowym smaku i zapachu, gdy raz je...
Mało znany w Polsce przysmak. Słynie z właściwości zdrowotnych
Kasztany jadalne są smakołykiem o wiele bardziej popularnym na południu Europy, niż w Polsce, ale i tutaj mają swoich zwolenników. Wiele osób zna je w formie...
Rozpływają się w ustach! Sprawdź przepis na domowe krówki
Krówki są jednymi z najbardziej lubianych słodyczy w Polsce. Te pyszne, miękkie cukierki rozpływają się w ustach. Wykonuje się je zaledwie z kilku prostych...
Zrobisz je z kilku prostych składników. Takie pierogi robi Ewa Wachowicz
Delikatne, sycące i składające się z zaledwie kilku składników – pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz to propozycja dla tych, którzy lubią tradycyjne...
W PRL-u je uwielbiano! Sprawdź przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami
Mają wyjątkowy smak i delikatną konsystencję, dzięki czemu przypadną do gustu i dorosłym, i dzieciom. Wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem, ponieważ były...
Obwarzanki prawie jak z Krakowa! Prosty przepis na superwypiek. Świetne na śniadanie
Obwarzanki są nie tylko alternatywą dla codziennych, nudnych śniadań, ale też świetnie nadadzą się na szybką przekąskę, drugie śniadanie lub kolację. Świeże,...
Wilgotne i pełne smaku. Przepis na pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to doskonała opcja na sycący, domowy, ale zarazem niecodzienny obiad, który zachwyci wszystkich domowników. Tak...
Ten słynny majonez zmienia skład. Czy w tej wersji wam zasmakuje?
Jak poinformowała Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem”, na rynek trafiła właśnie pierwsza partia Majonezu Kieleckiego wyprodukowana zgodnie z nową recepturą. –...
Idealny obiad na chłodny, jesienny dzień. Każdy poprosi o dokładkę
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem nie tylko nieziemsko pachnie, ale i smakuje. Taka wprost wyjęta z piekarnika, choć gorąca, jest najlepsza. Połączenie...
Są smaczniejsze i zdrowsze, niż te z McDonalds'a. Oto przepis na ciastka z jabłkami
Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami to słodkie pyszności, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Przypominają nieco słynne wypieki z sieci...
To ciasto marchewkowe z orzechami rozpływa się w ustach. Sprawdź przepis
Ciasto marchewkowe z orzechami uratuje sytuację, gdy nagle mają wpaść goście, a my nie zrobiliśmy wcześniej zakupów. Do jego wykonania potrzebne jest tylko...
Dodatek idealny do mięs! Surówka, o której wielu już zapomniało
Bogactwo witamin, chrupka, lekko ostra, o specyficznym, ale zaskakującym smaku – tak można określić surówkę z czarnej rzepy. Jest ona świetnym dodatkiem do mięs...
Gdzie iść na grzyby? Zobacz mapę grzybów w Polsce online
Główny sezon na grzyby przypada na koniec sierpnia, wrzesień i październik. Jeśli zastanawiasz się, gdzie można je znaleźć, przydatna może być mapa grzybów...
Tańce i ambrozja po śląsku. Gdzie? W 7 Niebie w Jaworznie w tę niedzielę
Kochacie śląską kuchnię? A co, gdyby do niej dołożyć szczyptę smaków z całego świata, umieścić to w otwartej przestrzeni, gdzie nie ma autostrad, zgiełku...
Jarmark Produktów Tradycyjnych w chorzowskim Skansenie. Co w programie?
Już jutro, w niedzielę 30 lipca, będzie okazja do spróbowania kuchni regionalnej serwowanej w otoczeniu zabytkowych śląskich chałup. W chorzowskim Skansenie...
Prosty dodatek do ziemniaków. Poznaj przepis na gzik jak z Wielkopolski
Pyry z gzikiem to klasyczny przepis z ziemniaków wywodzący się z Poznania. Prostota tego dania podbiła podniebienia smakoszy w całym kraju. Najważniejszym...
Nie wyrzucaj mięsa z rosołu. Zrobisz z niego wyśmienite paszteciki
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne drożdżowe paszteciki. To idealny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dzięki temu nie zmarnujesz jedzenia i...
Delikatna sztuka mięsa jak dawniej. Wypróbuj przepis z aromatycznym składnikiem
Tradycyjna sztuka mięsa to wołowina ugotowana z dodatkiem warzyw. Elegancka wersja dania gotowana jest ze szpondra. Potrawa na codzienny obiad podawana była z...
Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty. Odkryj sposób na farsz z ryżem i mięsem mielonym
Domowe gołąbki z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują przygotowane z mięsa wieprzowego i ryżu. Można zrobić zdrowszą wersję gołąbków, używając...
Nie tylko pierekaczewnik. Polecamy 7 tradycyjnych dań do wypróbowania na Podlasiu
Jedliście kiedyś pierekaczewnik lub hałuszki? Jeśli nie, to możecie wybrać się na Podlasie, aby skosztować wymienionych specjałów. Dania zjecie nie tylko w...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 4 godziny temu w kategorii Księgarnia
Dodano 23 godziny temu w kategorii Artykuły BHP
Dodano 23 godziny temu w kategorii Alarmy
Dodano 5 dni temu w kategorii Przemysł chemiczny