18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak po polsku - przepis Magdy Gessler. Jak zrobić kurczaka po polsku?

MAO
Kurczak po polsku - przepis Magdy Gessler na to danie powinien znać każdy restaurator w kraju. Ale jak się okazuje, wielu kucharzy kompromituje się brakiem tej wiedzy. Jeśli oglądacie "Kuchenne rewolucje" w TVN-ie, to zauważyliscie, że wielkokrotnie szefowei kuchni w restauarcjach, w których Magda Gessler rewolucje przeprowadza, tego przepisu nie znali. A kurczak po polsku to prostu kurczak faszerowany wątróbką, z dużą ilością zieleniny oraz gałką muszkatałową. Sekretem są proporcje farszu.

Jak zrobić kurczaka po polsku? Przepis Magdy Gessler jest prosty:

  • 1 kurczak ważący 1,3-1,5 kg
  • 40 dag wątróbki drobiowej
  • 4 pęczki świeżego koperku
  • 4 pęczki świeżej pietruszki
  • pół kostki masła
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 szkalnki mleka
  • 1 bułka do namoczenia
  • sól
  • pieprz czarny grubo mielony
  • majeranek
  • wykałaczki lub gruba igła z nicią do zszycia kurczaka

Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy go wewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podobnie nacieramy i skrapiamy kurczaka z zewnątrz. Wkładamy kurczaka do lodówki na ok. 45 minut.

Sekretem kurczaka po polsku jest farsz. Wątróbkę myjemy i osuszamy. Następnie drobno siekamy. Podobnie drobno siekamy pietruszkę i koperek. Wrzucamy do bardzo dużej miski.

Kurczak po polsku - przepis Magdy Gessler: ucieramy masło i żółtko

Bułkę moczymy w mleku. To ważne, aby nie byłą to woda, lecz mleko! Następnie w innym naczyniu ucieramy masło na gładką masę. Dodajemy żółtko i dalej ucieramy.

Mikserem ubijamy pianę z białka. Powoli dodajemy sztywną pianę do utartego masła z żółtkiem i delikatnie mieszamy. Następnie dodajmy namoczoną i odsączoną bułkę w kawałkach. Mieszamy.

Kurczak po polsku - przepis Magdy Gessler: mieszamy farsz

Do dużej miski z posiekaną wątróbką i zieleniną dodajemy utartą masę. Mieszamy drewnianą łyżką. Doprawiamy do smaku dużą ilością gałki muszkatołowej, pieprzu i soli.

Następnie nadziewamy farszem kurczaka, a na koniec zszywamy go grubą nicią lub spinamy wykałaczkami. Kurczak po polsku powinien piec się w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 50 minut. Kiedy kurczak po polsku Magdy Gessler puści sok, można w trakcie pieczenie 2-3 razy polać go tym właśnie sokiem, z którego potem warto zrobić sos. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!