Jak zrobić kurczaka po polsku? Przepis Magdy Gessler jest prosty:
- 1 kurczak ważący 1,3-1,5 kg
- 40 dag wątróbki drobiowej
- 4 pęczki świeżego koperku
- 4 pęczki świeżej pietruszki
- pół kostki masła
- 1 jajko
- gałka muszkatołowa
- 3 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 2 szkalnki mleka
- 1 bułka do namoczenia
- sól
- pieprz czarny grubo mielony
- majeranek
- wykałaczki lub gruba igła z nicią do zszycia kurczaka
Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy go wewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podobnie nacieramy i skrapiamy kurczaka z zewnątrz. Wkładamy kurczaka do lodówki na ok. 45 minut.
Sekretem kurczaka po polsku jest farsz. Wątróbkę myjemy i osuszamy. Następnie drobno siekamy. Podobnie drobno siekamy pietruszkę i koperek. Wrzucamy do bardzo dużej miski.
Kurczak po polsku - przepis Magdy Gessler: ucieramy masło i żółtko
Bułkę moczymy w mleku. To ważne, aby nie byłą to woda, lecz mleko! Następnie w innym naczyniu ucieramy masło na gładką masę. Dodajemy żółtko i dalej ucieramy.
Mikserem ubijamy pianę z białka. Powoli dodajemy sztywną pianę do utartego masła z żółtkiem i delikatnie mieszamy. Następnie dodajmy namoczoną i odsączoną bułkę w kawałkach. Mieszamy.
Kurczak po polsku - przepis Magdy Gessler: mieszamy farsz
Do dużej miski z posiekaną wątróbką i zieleniną dodajemy utartą masę. Mieszamy drewnianą łyżką. Doprawiamy do smaku dużą ilością gałki muszkatołowej, pieprzu i soli.
Następnie nadziewamy farszem kurczaka, a na koniec zszywamy go grubą nicią lub spinamy wykałaczkami. Kurczak po polsku powinien piec się w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 50 minut. Kiedy kurczak po polsku Magdy Gessler puści sok, można w trakcie pieczenie 2-3 razy polać go tym właśnie sokiem, z którego potem warto zrobić sos. Smacznego!
*DŁUGOTERMINOWA PROGNOZA POGODY NA PAŹDZIERNIK 2013
*Kto najwybitniejszym absolwentem śląskich uczelni? [PLEBISCYT DZ]
*Najpiękniejsze Polki w Kalendarzu Charytatywnym 2014 [ODWAŻNE ZDJĘCIA]
*Najlepsze przepisy na pyszne dania GOTUJ Z DZIENNIKIEM ZACHODNIM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?